Buna ziua. Traind in Franta, in februarie 2010 l-am imputernicit pe tatal meu sa solicite eliberarea certificatului de cazier judiciar pe baza unei procuri autentificate la Ambasada Romaniei de la Paris. Aceasta procura nu avea specificata durata mandatului, modelul fiind unul standard pe care functionarii ambasadei mi-au cerut sa-l completez. Ea a fost folosita prima data abia in iunie 2011, iar adoua oara in august 2011. Dupa cea de-a doua cerere, politistii de la Inspectoratul Judetean de Politie Iasi au retinut procura motivand ca am efectuat prea multe solicitari (in ianuarie 2011, aflandu-ma in vizita in Romania am solicitat personal eliberarea unui certificat de cazier judiciar, deci al 3-lea pe anul in curs)si ca pentru o eventuala alta solicitare voi fi nevoit sa obtin o alta procura. As dori sa aflu care este durata mandatului unei astfel de procuri si daca exista un numar maxim de solicitari de eliberare de certificat de cazier judiciar pe care cineva le poate face intr-o perioada data. Va multumesc.
As doi sa stiu, de asemeni, daca Politia Romana poate, indiferent daca procura este valabila sau nu, sa o retina.
Nu pot reproduce exact pentru ca, din nefericire, tatal meu a fost deposedat de procura, dar in mandat nu este mentionat numarul de certificate de cazier judiciar ce poate fi eliberat in baza lui, ci doar generic "solicitarea certificatului de cazier judiciar" sau ceva de genul acesta.
Procura este valabila pana la revocarea expresa a mandatului sau pana la indeplinirea mandatului, iar cei de la Inspectorat de obicei opresc procura la ei la solicitarea cazierului.