avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheie unica la uscatorie!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheie unica la uscatorie!

Buna ziua, de cateva luni sunt presdintele unui bloc. Una din primele initiative a fost aceea de a propune locatarilor blocului pentru siguranta si securitatea bunurilor in anumite zone sensibile, cheie unica, adica setul de chei sa stea permanent doar la mine. Zonele vizate sunt: afisier, anexa contoare apa potabila, acces pe bloc si in subsol, uscatorie.
Personal mi-am dorit acest lucru deoarece in uscatorie intrau cei ce aveau cheie, furau ce doreau, distrugeau bunurilor altor vecini pe care nu ii aveau la inima.... in acest sens existand chiar si numeroase reclamatii la politie pentru furtul sau distrugerea bunurilor depozitate in uscatorie.

Toti locatarii au semnat si au fost de acord cu aceasta decizie, mai putin un locatar care nu semneaza indiferent ce ar fi si asta din motive... religioase.
Problema aparuta nu vine insa din partea acestuia ci din partea altui locatar ce a semnat aceasta decizie sprijinita de majoritatea locatarilor, si care acum se razvrateste ca vrea cheie si acces cand vrea in uscatorie. Pe acest locatar il supara faptul ca atunci cand vrea sa-si puna sau sa scoata ceva din uscatorie nu poate face lucrul acesta in intimitate si il deranjeaza faptul ca stau cu el pana termina ce are de facut in uscatorie. Inainte de decizia cheii unice, acest locatar avea uscatoria la discretie ca a o patra camera, cu alte cuvinte era ca a lui... intra si iesea din ea de multe ori pe zi, tot el fiind cel ce a pierdut de nenumarate ori cheia... dand astfel posibilitatea oricarui strain sa intre in posesia cheii de la uscatorie.
Revolta locatarului a mers pana la amenintari la adresa mea, cu reclamatii la politie si plangeri penale ca eu i-as ingradi accesul la un spatiu comun de care beneficiaza si el.
Tuturor locatarilor le-am spus ca sunt acasa aproape non-stop si ca atunci cand au de pus sau luat ceva din uscatorie ma pot suna la telefon, interfon sau chiar pot bate la usa mea oricand si le deschid pentru a-si rezolva problema din uscatorie.

Intrebarea mea e: ce putere are actuala-propunere semnata de toti locatarii (mai putin unul) privind cheia unica si cum ma pot apara in acest caz daca acest locatar isi va duce la indeplinire ideea cu plangerea penala si reclamatia la Politie?!
E gresita tactica cu cheia unica la uscatorie? Cum ar trebui sa reactionez corect din punct de vedere legal in fata acestei situatii? Locatarul a fost de acord initial cu propunerea de a detine cheia de la uscatorie doar presedintele blocului(adica eu) dar acum nu mai este.... Cheie nu-i pot da doar lui, ca de ii dau imi sar ceilalti locatari in cap, consider ca e corect ori sa aiba toti ori niciunul! Asta pentru ca s-a ajuns in situatia in care niciun vecin nu mai are incredere in niciun alt vecin iar cheie de la presedintele de bloc le ofera majoritatii cat de cat o relativa siguranta, tocmai de aceasta au fost de acord si au semnat propunerea cheii unice.

Va multumesc pentru sprijin!
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 15:05, 6 Septembrie 2011
elga50 a scris:

@a21alex

Initiativa dv., nu numai ca este laudabila, dar este si luata cat se poate de legal si trebuie respectata si aplicata.
Atata timp cat propunerea a fost votata de mai mult de 50 % + 1 din proprietarii scarii respective, ea va trebui aplicata intocmai.
Nu va incurcati de protestele locatarului refractar. Ele conteaza numai in mintea lui, daca ceilalti proprietari vor asa cum ati propus si cum au votat.

Spre stiinta si a consultantilor, dar si a altor utilizatori, in asociatiile de proprietari se aplica legea 230/2007 in care unul din principiile de baza este ca daca o hotarare se ia cu majoritate de voturi ea se respecta asa cum a fost redactata. Adica principiul democratic al majoritatii si nu al unanimitatii. Punct!

Din 20 de apartamente, la momentul respectiv... al redactarii documentului, erau toti de acord mai putin unul care... nu ca nu era de acord dar din motive religioase el nu participa la nicio initiativa administrativa. Practic era majoritate.
Daca as stii ca e asa cum spuneti as sta relaxat daca nu... as renunta la functie pentru a scapa de aceasta bataie de cap, pentru ca avand mai multi cheie la aceste spatii vor aparea din nou discutii gen: mi s-a furat... mi s-a spart... etc pe care eu nu le pot rezolva decat prin controlul acestor spatii.
@a21alex
Dar daca ati da cheia locatarului care are nevoie de uscatorie si acesta v-ar restitui-o in momentul in care a eliberat uscatoria.
Nu vad de ce sa ma paziti in timp ce imi intind rufele la uscat.
LocatarB, utilizator
LocatarB a scris:

@a21alex
Dar daca ati da cheia locatarului care are nevoie de uscatorie si acesta v-ar restitui-o in momentul in care a eliberat uscatoria.
Nu vad de ce sa ma paziti in timp ce imi intind rufele la uscat.

Si daca locatarul acesta are intentii mai putin bune si pe langa rufele ce si le intinde mai face si altceva... spre exemplu fura ceva, distruge ceva sau chiar isi face duplicat la cheie?
Cine raspunde pe urma sau cum as mai putea controla situatia dupa ce locatarul revine cu cheia? Eu am vazut ce a facut? Nu. El va sustine vreodata ca facut si altceva decat sa-si intinda hainele? Nu... Oricum uscatoria la noi nu are ca destinatie uscarea hainelor ci mai mult e pe post de depozit...
In plus am promis tuturor locatarilor ca acea cheie nu am sa o instrainez nici macar pentru o secunda si asta pentru a nu exista dubii si suspiciuni de favorizare a vreunui locatar.
Ori toti... ori niciunul!
a21alex, utilizator
Va rog sa cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 pe care le avem aici, in Documentatie specifica asociatiilor de proprietari (primul topic din sectiune) si veti constata ca nu va spun prostii, iar daca v-am pomenit de 50% + 1 dintre proprietari vot necesar, atunci n-am vorbit decat din lege.

E bine, in calitate de presedinte al asociatiei sa va insusiti bine aceste acte legislative absolut de baza pentru a sti cum sa conduceti asociatia de proprietari.
Nu sunt presedinte de asociatie. Asociatia are un administrator care nu se implica in problemele blocului nostru. Eu sunt presedinte de bloc. Schimba cu ceva concluzia d-voastra care categoric e doar din lege, n-am pus la indoiala acest lucru?

Alte discuții în legătură

Dreptul la cheie de la uscatoria blocului oana_19 oana_19 Locuiesc la etajul 4/4 al uniimobil, etaj la care se afla si uscatoria blocului. In urma cu cateva luni am \"indraznit\" sa-mi fac dublura la cheia de la ... (vezi toată discuția)
Uscatoria unui bloc nu o pot folosi toti locatarii? daneza_eu daneza_eu uscatoria unui bloc nu o pot folosi toti locatarii? buna ziua. blocul in care locuiesc are uscatorie pentru care platim fiecare locatar. unde as putea sa ... (vezi toată discuția)
Folosire uscãtorie bloc aura 48 aura 48 Bună ziua, Vreau să ştiu dacă eu ca proprietar am şi drepturi într-o asociaţie de proprietari. Vă explic şi de ce Comitetul a hotărât ca în ... (vezi toată discuția)