avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheie unica la uscatorie!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheie unica la uscatorie!

Buna ziua, de cateva luni sunt presdintele unui bloc. Una din primele initiative a fost aceea de a propune locatarilor blocului pentru siguranta si securitatea bunurilor in anumite zone sensibile, cheie unica, adica setul de chei sa stea permanent doar la mine. Zonele vizate sunt: afisier, anexa contoare apa potabila, acces pe bloc si in subsol, uscatorie.
Personal mi-am dorit acest lucru deoarece in uscatorie intrau cei ce aveau cheie, furau ce doreau, distrugeau bunurilor altor vecini pe care nu ii aveau la inima.... in acest sens existand chiar si numeroase reclamatii la politie pentru furtul sau distrugerea bunurilor depozitate in uscatorie.

Toti locatarii au semnat si au fost de acord cu aceasta decizie, mai putin un locatar care nu semneaza indiferent ce ar fi si asta din motive... religioase.
Problema aparuta nu vine insa din partea acestuia ci din partea altui locatar ce a semnat aceasta decizie sprijinita de majoritatea locatarilor, si care acum se razvrateste ca vrea cheie si acces cand vrea in uscatorie. Pe acest locatar il supara faptul ca atunci cand vrea sa-si puna sau sa scoata ceva din uscatorie nu poate face lucrul acesta in intimitate si il deranjeaza faptul ca stau cu el pana termina ce are de facut in uscatorie. Inainte de decizia cheii unice, acest locatar avea uscatoria la discretie ca a o patra camera, cu alte cuvinte era ca a lui... intra si iesea din ea de multe ori pe zi, tot el fiind cel ce a pierdut de nenumarate ori cheia... dand astfel posibilitatea oricarui strain sa intre in posesia cheii de la uscatorie.
Revolta locatarului a mers pana la amenintari la adresa mea, cu reclamatii la politie si plangeri penale ca eu i-as ingradi accesul la un spatiu comun de care beneficiaza si el.
Tuturor locatarilor le-am spus ca sunt acasa aproape non-stop si ca atunci cand au de pus sau luat ceva din uscatorie ma pot suna la telefon, interfon sau chiar pot bate la usa mea oricand si le deschid pentru a-si rezolva problema din uscatorie.

Intrebarea mea e: ce putere are actuala-propunere semnata de toti locatarii (mai putin unul) privind cheia unica si cum ma pot apara in acest caz daca acest locatar isi va duce la indeplinire ideea cu plangerea penala si reclamatia la Politie?!
E gresita tactica cu cheia unica la uscatorie? Cum ar trebui sa reactionez corect din punct de vedere legal in fata acestei situatii? Locatarul a fost de acord initial cu propunerea de a detine cheia de la uscatorie doar presedintele blocului(adica eu) dar acum nu mai este.... Cheie nu-i pot da doar lui, ca de ii dau imi sar ceilalti locatari in cap, consider ca e corect ori sa aiba toti ori niciunul! Asta pentru ca s-a ajuns in situatia in care niciun vecin nu mai are incredere in niciun alt vecin iar cheie de la presedintele de bloc le ofera majoritatii cat de cat o relativa siguranta, tocmai de aceasta au fost de acord si au semnat propunerea cheii unice.

Va multumesc pentru sprijin!
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 15:05, 6 Septembrie 2011
a21alex a scris:
Multi din locatari chiar nici nu au nevoie de acest spatiu chiar daca platesc pentru el.

Poate ca majoritatea au semnat, au fost de acord cu acea "cheie unica", tocmai pentru ca nu folosesc acest spatiu. Pai cu atat mai mult puteti sa reluati discutia si sa stabiliti care sunt proprietarii care-l folosesc. Discutati cu totii si stabiliti o chirie modica (de exemplu 5 lei/luna pentru fiecare din cele 7-8 familii care vor sa foloseasca acea magazie). Apoi cu sprijinul dumneavoastra sau fara, se pot face atatea chei cat sa aiba fiecare familie cate una.
Asociatia incaseaza ceva bani iar oamenii folosesc spatiul.
Totusi, poate ne explicati ce ati vrut sa spuneti cand ati afirmat ca proprietarii platesc pentru acest spatiu. Ce platesc si cui platesc?

@adriantot din cate stiu pentru orice spatiu comun se plateste o taxa la primarie, in functie de suprafata detinuta la apartamentul propriu, cota parte. Chei s epot face dar nu exista incredere intre vecini si nici nu ar putea fi atat timp cat pe vremea cand existau mai multe chei, dispareau anumite lucruri sau chiar au fost distruse cu rea intentie, pagubele ajungand in repetate randuri la aproximativ 5000 RON (biciclete, carucioare de copii, triciclete, mobilier mic..)

@adam grecu A dorit un vecin ce are peretele comun cu uscatoria sa ia acest spatiu, oferea 50 de euro de apartament, ceea ce majoritatii locatarilor li s-a parut... ridicol de putin! 50Ex19apart....
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
a21alex, utilizator
Impozitul anual pentru imobil se plateste in functie de suprafata apartamentului, de zona, de localitate... si nu are legatura cu acea cota indiviza de proprietate comuna.
Conform reglementarilor (Legea 230/2007 si HG 1588/2007) cota indiviza este un raport procentual intre suparafta utila a apartamentului si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor din scara respectiva. Se vede ca in aceasta formula (folosita atat in actele de proprietate, in schite, cat si in asociatia de proprietari) nu apare nicaieri suprafata vreunui spatiu comun (uscator, boxe, casa scarii, lift, subsol tehnic, terasa, gunoier...).

Daca cei 50 euro x 19 apart erau oferiti pentru cumparare, sigur ca este putin. Dar daca cei aproape 1000 euro sunt pentru inchiriere, aceasta suma poate constitui chiria pe 5 ani.
Pai din cate am inteles de la reprezentantii primariei, aceste spatii ar fi incluse in pretul impozitelor platite, adica ei intr-un mp au inclus si pretul suprafetelor comune.
Iar suma mentionata nu era nicidecum chirie ci cu aceasta suma se dorea cumpararea uscatoriei invocand motivul ca nu vor da mai mult pentru ca ei vor cheltui cu intabularea inca de 2 ori pe atat.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
a21alex, utilizator
Deja intram pe alte discutii...
Domnule, dumneta cand ai cumparat apartamentul (vezi contractul de vanzare/cumparare) ai dat un pret care include atat ap. in sine cat si un procent din partile comune. Aceste parti comune inseamna tot, dar absolut tot ceea ce cuprinde imobilul respectiv - inafara apartamentelor propri-zise si va dau doar cateva exemple: scara de la intrare prevazuta cu copertina, usa de la intrare, holurile, subsolul cu tot ce tine de acesta, scarile, balustrada, terasa superioara, si in sfarsit, uscatorul cu tot ce este pe-acolo..
Sigur ca partea dvs. de cota-parte indiviza de proprietate este inscrisa ca procent in contract, la fel ca si la ceilalti proprietari si nu poate fi individualizata... Nu pot sa cred ca aceste lucruri nu sunt cunoscute de dvs. Nu pot sa cred! Deci in momentul cumpararii casei, fiecare dintre dvs. ati cumparat si acele parti comune si asa cum spunea @adriantot, fiecare plateste un impozit (de, nu se poate altfel) care poate fi egal sau diferit, functie de suprafetele apartamentelor, a zonei din oras si mai stiu eu ce criterii mai viseaza guvernantii nostri in scaunele lor de parlamentari.
....................
Cel mai bine, la dvs. se potriveste inchirierea acelui spatiu, de obicei cu sume relativ mici - uite un exemplu: 10 lei/luna de proprietar. Poate sa-si depoziteze acolo ce vrea muschii lui, dar in buna intelegere cu ceilalti. Cu ce va deranjeaza? Ba mai mult scapati de discutii si griji.
Bun, cam aici cred ca trebuie oprita discutia!
Stima!

Alte discuții în legătură

Dreptul la cheie de la uscatoria blocului oana_19 oana_19 Locuiesc la etajul 4/4 al uniimobil, etaj la care se afla si uscatoria blocului. In urma cu cateva luni am \"indraznit\" sa-mi fac dublura la cheia de la ... (vezi toată discuția)
Uscatoria unui bloc nu o pot folosi toti locatarii? daneza_eu daneza_eu uscatoria unui bloc nu o pot folosi toti locatarii? buna ziua. blocul in care locuiesc are uscatorie pentru care platim fiecare locatar. unde as putea sa ... (vezi toată discuția)
Folosire uscãtorie bloc aura 48 aura 48 Bună ziua, Vreau să ştiu dacă eu ca proprietar am şi drepturi într-o asociaţie de proprietari. Vă explic şi de ce Comitetul a hotărât ca în ... (vezi toată discuția)