avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... inselaciune / inselatorie de catre o societate ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

inselaciune / inselatorie de catre o societate comerciala

Buna ziua,

Avem o problema: in urma cu 2 luni am dat o comanda si un avans de 60% societatii sc vip expert design srl, din Arges pentru o usa sectionala, usa care trebuia montata in maxim 2-3 saptamani. Au trecut 2 luni, timp in care i-am sunat de mai multe ori si ne-au amanat de la o saptamana la alta. Intre timp constructia fiind terminata, a trebuit sa cumparam usa de la alta firma, dar acum nu mai putem recupera avansul de 60%. Cum sa procedam? Unde sa apelam? Acestia nu au facut un contract cu noi, avem comanda adta catre ei, chitanta si factura pentru plata efectuata, si un angajament semnat de unul din actionari - semnatura + nume in clar + serie si numar de buletin, deoarece a motivat ca stampila nu se afla la el, se afla la celalalt actionar, care era plecat - prin care se angaja sa daca pana pe 15 august nu ne aducea usa, ne returna banii. Dar iata ca nu ne-a adus nici usa nu vor sa ne returneze nici banii. Unde am putea apela? Pagubitii suntem de asemenea o societate. Am putea rezolva ceva fara contact? Sau luam si noi vreo amenda ca nu am facut contract cu ei? Au fost foarte smecheri: au spus sa dam avnsul, pentru a incepe cat mai repede fabricarea usii, si vin apoi cu un model de contract sa-l completam si nu au mai vrut sa vina cu nici un contract, dupa ce s-au vazut cu banii incasati.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: aartist , utilizator 10:33, 9 Septembrie 2008
Sigr ca un contract ar fi fost f. bun, insa puteti in baza documentelor pe care le aveti ( comanda, factura, chitanta si acel angajament) sa ii actionati in judecata, dar nu inainte de a indeplini procedura concilierii, prevazuta de art.720-1 cod pr. civila.
In cazul in care nu returneaza banii in procedura de concilierii, ii actionati in judecata. Nu va va amenda nimeni pentru ca nu aveti contract ( sunt f. multe societati care lucreaza doar pe baza de comanda).
Inainte de a incepe procedurile expuse de colegul meu faceti o sesizare la Protectia Cosumatorului
Daca aveti factura si chitanta semnata de ei ca au primit respectiv incasat banii, singura solutie din pacate este instanta de judecata de la sediul lor. Inainte insa de a-i actiona in instanta intr-adevar trebuie facuta procedura concilierii directe prin care ii convocati la dvs. le aratati pretentiile dvs. si apoi ii actionati in judecata. Trebuie respectat si un termen de 15 zile de la data la care primesc ei convocatorul dvs. Comanda dvs. tine loc de contract.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
Sesizarea la Protectia Consumatorului este bine venita in situatia in care ati solicitat usa ca si persoana fizica. Daca este vorba de relatie comerciala intre doua societati, nu se pot pronunta
Dupa etapa concilierii,in caz de neplata il veti actiona in judecata solicitand restituirea avansului si dobanda legala la suma data in avans, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare avans fara livrare landscapeconcept landscapeconcept Buna ziua, deranjez si eu cu o intrebare, sau mai bine zis cu un sfat... am avut nevoie de niste cherestea ( conditionata fiind de lipsa timpului, am facut ... (vezi toată discuția)
Returnare avans M4R1U5 GMC M4R1U5 GMC Daca am platit avans și primit chitanță, sunt persoana fizica, pentru achiziționarea unui bun, si nu îl mai vreau, vânzătorul îmi spune că trebuie să ... (vezi toată discuția)
Produs nelivrat, nu mai reusim sa recuperam avansul NarcisaAndrei NarcisaAndrei Buna ziua, imi cer scuze daca acest topic este deja deschis si eu il redeschid, insa am nevoie de spijin in urmatoarea problema: - am semnat un contract pe ... (vezi toată discuția)