Am inaintat plangere penala pt neplata pensiei alimentare neachitata din momentul divortului si pana la data actuala,adica un an de zile .ce se inatmpla daca refuza sau daca nu are de unde sa o plateasca ? De asemena am cerut marirea pensiei de 100 ROn la 160 Ron ,conform salariului minim pe economie la aceasta data . Am sanse de reusita ?Precizez ca de la primirea sentintei prin care fostul sot are obligatia de a plati lunar 100 ron,nu a paltit nici o rata lunara si nu m-a ajutat cu nimic la cresterea si intretinerea minorului de 14 ani.
1.Faptul ca fostul sot nu a platit pensia de intretinere datorata copilului minor (stabilita prin sentinta definitiva si irevocabila) cu rea credinta,reprezinta infractiune (art.305 c.p.).
Demn de mentionat este faptul ca daca fostul sot nu a obtinut in aceasta perioada venituri licite,nu va putea fi tras la raspundere.
2.Solicitati judecatoriei competente -prin actiune civila''majorare pensie intretinere'' - retinerea din veniturile nete ale fostului sot a pensiei de intretinere in cuantum de 25% din aceste venituri(daca este vorba de un singur copil minor).