avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari executata silit de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari executata silit de catre furnizorul de agent termic

Buna ziua,
Am citit pe forum mai multe subiecte referitor la executarea silita a locatarilor de catre asociatiile de proprietari, dar ce se intampla cand ajunge asociatia de proprietari sa fie executata silit de catre un furnizor de utilitati (in cazul nostru agent termic).
Astazi am primit instiintare despre hotararea judecatoreasca in favoarea furnizorului, care ne da la dispozitie 1 zi pentru plata datoriilor de 15000 ron (datorii ce s-au adunat din 2003 incoace) in mod pasnic, dealtfel incepe procedura de executare silita fata de asociatie.
As avea 2 intrebari referitor la subiect:
1. Daca exista vre-o posibilitate sa intarziem executarea (pentru a nu avea grevate alte vre-o 1600 ron cheltuieli in plus)? mentionez ca suntem dornici de a plati, doar ca nu prea avem de unde, unicul rau-platnic al blocului (15000 ron cumulat suma datorata si penalitati) inca nu a fost dat in judecata, si nici nu este de gasit de vreo cativa ani buni.
2. Cum se va realiza executarea unei asociatii prop. cand nu avem nici cont bancar, nici parti din imobil in proprietate (gen uscator), daca se va face blocare pe disponibilitatile din caserie, se va bloca un anumit procent pentru a nu ajunge in incapacitate fata de alti furnizori sau pe toate sumele gasite si incasate in viitor?

P.S. Comitetul executiv a fost schimbat in totalitate in sept 2011 impreuna cu administratorul, abia incercam sa punem acum lucrurile cap la cap si sa facem ordine si am primit bomba de azi :(
Ce ne puteti sfatui in cazul respectiv, ca sa o scoatem la capat?

Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:17, 10 Februarie 2012
Daca datoria este din anul 2003,atentie ca pentru o parte din suma opereaza termenul general de prescriptie prevazut de decretul nr 167/1958
legal ,exista contestatie impotriva executari silite,care poate prelungi executarea,dar poate aduce si majorarea debitului prin eventuale cheltuieli de judecata
Esalonarea platii,va fi negociata de catre reprezentantul legal al asociatiei de proprietari presedintele acesteia
In conditiile in care vechea echipa manageriala nu a desfasurat din 2003 demersurile pentru recuperare debit de la proprietarul rau platnic,exista mai multi responsabili pentru situatia delicata cu care va confruntati
M-am gandit si eu ca s-ar putea aplica prescriptia datoriilor mai vechi de 3 ani (urmeaza sa parcurg mai in atentie textul legii), dar din cate am inteles ar trebui sa ajungem in instanta ca sa cerem aplicarea 167/1958, dar hotararea judecatoreasca a avut loc in absenta nostra, nu stiu nici macar daca am fost instiintati despre proces (pe atunci eram un simplu locatar proaspat poposit in bloc). Daca este nevoie de a ajunge in instanta se poate face in cadrul contestatiei, sau e mai intortocheata procedura?
Cat despre vechea echipa, au facut si ei cum i-a dus capul, ca nu au mai vrut nici in ruptul capului sa continue nici ei nici altcineva din bloc :(
Contestatia asupra executarii silite se adrseaza instantei de judecata in temeiul disp art 399-405 cod procedura civila
In situatia mentionata,se impune sa contactati persoana specializata care stapaneste procedura
Multumesc pentru precizare, o ultima nelamurire, faptul ca datoriile au fost recunoscute de fosta administratie in 2005, 2008, 2009 prin semnarea de intelegeri cu furnizorul poate afecta capacitatea de apel la 167/1958?
IIC a scris:
Astazi am primit instiintare despre hotararea judecatoreasca in favoarea furnizorului..

Fiti un pic mai clar ca sa intelegem. Ce ati primit? Aveti o hotarare judecatoreasca prin care instanta a stabilit ca sunteti obligat sa platiti suma de 15000 lei?
Daca aveti acea hotarare, trebuie sa o cititi cu atentie si sa vedeti daca aveti posibilitatea de recurs.
Daca, totusi, asa cum ati amintit in mesajul initial, sunteti in situatia de a fi executati silit, luati imediat legatura cu furnizorul de agent termic.
Mergeti si incheiati cu ei intelegere, un grafic de esalonare a datoriilor si va puteti continua activitatea fara a fi executati si fara costuri suplimentare, respectand graficul de plati stabilit prin acest angajament.
Daca s-a ajuns in pragul executarii silite nu mai puteti discuta acum de termenul de prescriere pentru debite mai vechi de 3 ani prevazut de decretul nr 167/1958. Daca era cazul acesta instanta tinea cont de acesta in proces.
Iar in ultimul mesaj faceti lumina si mai mult in ce priveste prescrierea: recunoasterea de catre conducerea asociatiei a datoriilor in anii 2005, 2008 si 2009 au intrerupt prescrierea. Probabil ca dovezi ale recunoasterii acestor debite au fost alte esalonari si angajamente de plata incheiate intre furnizori si reprezentantii asociatiei din acei ani.
Asa ca mergeti imediat la furnizor si-ncepeti platile asa cum va intelegeti.

Cat priveste acel restantier de negasit, intocmiti imediat dosar si inaintati in instanta. La adresa lui treceti ultimul domiciliu ce-l gasiti consemnat la asociatie, prin documentele vechi.
Incercati sa apelati la furnizor sa va reprezinte juristul lui in proces cu acest proprietar restantier. se poate judeca si executa si in lipsa proprietarului.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie fond de reparatii Radu70 Radu70 Buna ziua. In asociatia noastra a fost adunata o suma ca fond de reparatii. Am dori sa folosim acea suma la plata datoriilor catre firma de salubritate ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)