avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari executata silit de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari executata silit de catre furnizorul de agent termic

Buna ziua,
Am citit pe forum mai multe subiecte referitor la executarea silita a locatarilor de catre asociatiile de proprietari, dar ce se intampla cand ajunge asociatia de proprietari sa fie executata silit de catre un furnizor de utilitati (in cazul nostru agent termic).
Astazi am primit instiintare despre hotararea judecatoreasca in favoarea furnizorului, care ne da la dispozitie 1 zi pentru plata datoriilor de 15000 ron (datorii ce s-au adunat din 2003 incoace) in mod pasnic, dealtfel incepe procedura de executare silita fata de asociatie.
As avea 2 intrebari referitor la subiect:
1. Daca exista vre-o posibilitate sa intarziem executarea (pentru a nu avea grevate alte vre-o 1600 ron cheltuieli in plus)? mentionez ca suntem dornici de a plati, doar ca nu prea avem de unde, unicul rau-platnic al blocului (15000 ron cumulat suma datorata si penalitati) inca nu a fost dat in judecata, si nici nu este de gasit de vreo cativa ani buni.
2. Cum se va realiza executarea unei asociatii prop. cand nu avem nici cont bancar, nici parti din imobil in proprietate (gen uscator), daca se va face blocare pe disponibilitatile din caserie, se va bloca un anumit procent pentru a nu ajunge in incapacitate fata de alti furnizori sau pe toate sumele gasite si incasate in viitor?

P.S. Comitetul executiv a fost schimbat in totalitate in sept 2011 impreuna cu administratorul, abia incercam sa punem acum lucrurile cap la cap si sa facem ordine si am primit bomba de azi :(
Ce ne puteti sfatui in cazul respectiv, ca sa o scoatem la capat?

Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:17, 10 Februarie 2012
[ link extern ]

Un articol care m-a pus pe ganduri.
O Asociatie de proprietari din Bacau a fost executata silit pentru datorii fata de furnizorul local de agent termic.

Interesant e faptul ca a fost executat fondul de reparatii in valoare de 40 000 lei care fusese adunat in vederea reabilitarii termice a imobilului.
eliasav a scris:

fost executat fondul de reparatii in valoare de 40 000 lei care fusese adunat in vederea reabilitarii termice a imobilului.

Orice banca tine in contul deschis de asociatie toate sumele depuse in acest cont fara a stie de unde provin banii, ce destinatie vor primi...
Asa ca executorul a luat banii aflati in contul asociatiei nu banii din fondul de reparatii.
Am trecut si noi acum 3-4 ani printr-o situatie asemanatoare. Am reziliat contractul cu CET si-am achitat imediat toate debitele, in afara de penalizari. Suparati pe noi pentru ca am reziliat contractul, au dat asociatia in judecata. Au castigat si, prin intermediul executorului, ne-au luat toti banii pe care-i aveam in contul banca. Asociatia a facut recurs si recursul a fost admis. Furnizorul ne-a virat in acelasi cont bancar banii pe care-i luase prin executor si ne-a virat totodata cheltuielile de judecata conform hotararii Tribunalului.

Sigur ca articolul din ziar este scris in stil gazetaresc, menit sa ceeze senzatie, sa credem ca s-a facut un abuz, ca proprietarii cinstiti sunt acum nedreptatiti daca nu chiar furati de furnizor sau executor...
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Adriantot, moderator
Conform celor precizate in articol din declaratia presedintelui asociatiei reiese ca desi aveau bani in cont, asociatia nu isi platise datoriile deoarece legea interzice utilizarea fondului de reparatii in alte scopuri.

Conform celor precizate (nu am verificat in lege) asociatia nu putea sa utilizeze fondul de reparatii pentru plata datoriilor, dar fondul de reparatii al asocitiei a putut fi executat legal prin executor judecatoresc.

La banca se declara provenienta sumelor depuse prin foaie de varsamant sau alt instrument bancar.

Nu cred ca era cazul sa ne referim la stilul utilizat de autorul articolului.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
eliasav, utilizator
eliasav a scris:

La banca se declara provenienta sumelor depuse prin foaie de varsamant sau alt instrument bancar.

Atunci cand asociatia prin casier, administrator sau altcineva depune bani la banca, acesti bani sunt luati din casieria asociatiei si-atunci se scrie pe document la explicatii "incasari numerar". Asta explica provenienta banilor, adica banii depusi la banca provin din incasarile facute in numerar in casierie. Evidenta pe fonduri se tine in registrul de evidenta a fondului de rulment, registrul de evidenta a fondului de reparatii...
Tot in banaca poate sa depuna bani orice proprietar care-si plateste intretinere sau orice suma pentru reparatii, penalizari, fond de rulment... Si proprietarul poate specifica pe instrumentul de plata ca banii depusi reprezinta "intretinere", "fond reparatii", "penalizari"..., dar acestia intra in acelasi cont bancar, in aceeasi punga si-acolo se vede lunade luna soldul pentru ca banca nu deschide analitice pentru a tine evidenta banilor pe diferite subconturi. Iar cand asociatia face o plata din contul bancar catre furnizorul de apa, de exemplu, banii se iau din acest sold si nu din fondul de apa.
Dupa intrarea banilor in contul bancar, chiar daca pe instrumentul de plata se precizeaza ce inseamna acei bani (banca nu verifica adevarul celor consemnatea acolo), banii isi pierd identitatea in sensul ca ar reprezenta intretinere, reparatie, rulment, sponsorizare, dobanda.....
Asa ca atunci cand executorul ia banii din contul cuiva, ia din soldul acelui cont si nu din banii de reparatii, de intretinere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie fond de reparatii Radu70 Radu70 Buna ziua. In asociatia noastra a fost adunata o suma ca fond de reparatii. Am dori sa folosim acea suma la plata datoriilor catre firma de salubritate ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)