avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile lauzei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile lauzei

Salutare tuturor! Am o intrebare care ma macina deoarece nu am gasit nimic clar pana acum. De ce drepturi beneficiaza concret o mamica ce de-abia a nascut? Ma refer la aici la orice ajutor financiar sau nu, de la stat. Oricum, nu ma astept la mare lucru dar, de la stat trebuie sa iei orice, cat de putin, ptr. ca si el ia cu 10 maini.
Nu doresc impresii ci un raspuns la obiect( unde sa ma adresez-institutia-; documente necesare; sau trimitere la legea-legile-oug-hot. de guv.)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: passat 88 , utilizator 17:28, 2 Septembrie 2008
OUG nr.148/2005 - concediu pentru crestere si ingrijire copil, indemnizatia lunara pentru crestere copil. Astfel, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).

Prima de nastere este un drept prevazut de lege pentru toate mamele, insa putine il exercita din necunostinta de cauza.Alocatia pentru nou-nascuti se acorda o singura data la cerere pentru fiecare dintre primii patru copii. De la 1 ianuarie, valoarea acesteia este de 213 lei, iar solicitarea se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an. Mamele trebuie sa depuna in acest sens o cerere si o declaratie pe proprie raspundere la primaria de domiciliu, la care vor anexa copii xerox dupa actele de identitate ale părinţilor şi după certificatul de naştere al copilului nou-născut.
Multumesc pentru raspuns. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt crestere copil =stimulent? atunci ce-i cu prima de nastere? meli22 meli22 Buna, as vrea sa stiu daca acel stimulent care apare in actele de copletat pt primarii este indemnizatia pentru cresterea copilului sau o suma de bani in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Bogdan2009 Bogdan2009 Sotia mea urmeaza sa nasca la finalul lunii iulie inceputul lunii august. Lucreaza de 3 ani la aceeasi institutie cu contract cu norma intreaga pe perioada ... (vezi toată discuția)
Salarizare grecu Camelia grecu Camelia Buna ziua Ma numesc Grecu Camelia, referent salarizare, la IDSA Bucuresti Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu o problema de salarizare, o ... (vezi toată discuția)