avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... De cand incepe sa curga termenul de prescriptie ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

De cand incepe sa curga termenul de prescriptie prevazut de art. 139 din legea 85/2006

Art. 139 din Legea 85/2006 prevede: "Acţiunea prevăzută la art. 138 se prescrie în termen de 3 ani. Prescripţia începe să curgă de la data la care a fost cunoscută sau trebuia cunoscută persoana care a cauzat apariţia stării de insolvenţă, dar nu mai târziu de 2 ani de la data pronunţării deschiderii procedurii."
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, nu inteleg, termenul de 3 ani incepe dupa doi ani de la data pronuntarii deschiderii procedurii?
Cel mai recent răspuns: Georg Hocevar , utilizator 22:03, 24 Februarie 2019
Termenul de 3 ani poate incepe anterior deschiderii procedurii ... dar se finalizeaza cel mai tarziu la 2 ani de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii. Termenul de 3 ani nu incepe dupa expirarea celor 2 ani de la deschiderea procedurii ci implinirea termenului de 2 ani de la deschiderea procedurii este finalul termenului de prescriptie de 3 ani.
Asadar, daca cumva ati aflat persoana careia ii apartine culpa starii de insolventa la data pronuntarii deschiderii procedurii sau dupa aceasta data, termenul de prescriptie e doar de 2 ani sau chiar mai putin.
In concluzie, nu puteti formula actiunea prevazuta de art. 138 decat pana la implinirea a 2 ani de la pronuntarea deschiderii procedurii.
Va multumesc!

Stimata doamna Avocat!
Da, si eu cred ca asa se socoteste. Chiar in majoritatea deciziilor s-a socotit asa. Insa, am gasit o decizie in care s-a calculat 2+3 ani. Va rog sa exprimati un punct de vedere despre felul cum a interpretat Curtea de Apel Cluj Secţia a II-a Civilă prin Decizia civilă nr. 91/2018 prevederile Art. 139 din lege 85/2006. O gasiti aici: [ link extern ]
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare art.139 din legea privind procedura insolventei-lg.nr.85/2006 cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu cum se poate interpreta art.139 din LEGEA 85/2006. Actiunea se prescrie in termen de 3 ani? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Insolventa, atragerea raspunderii danutsim danutsim Buna ziua.In anul 2011 am avut probleme cu firma din cauza crizei.Am inceput procedura insolventei in speranta ca o pot redresa.Din anumite motive nu am putut ... (vezi toată discuția)
Angajarea raspunderii marinescu112233 marinescu112233 Buna ziua.As dori sa stiu in cat timp se prescrie o hotarare ramasa definitiva(executarea) in materie de insolventa ,la angajarea administratorului potrivit ... (vezi toată discuția)