avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract vanzare-cumparare

Buna ziua,
Am achizionat o masina, iar vanzatorul nu mi-a putut oferi si cheia de rezerva. A spus ca mi-o va trimite prin posta, insa acum el nu mai imi raspunde la telefon. Persoana respectiva este in tara, dar nu vrea sa raspunda la telefon. Contractul de vanzare cumparare stipuleaza ca trebuie sa imi dea vehiculul,cheile, fisa de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului. Cum cheia de rezerva nu mi-a fost data, se poate incepe un proces impotriva sa, cu returnarea banilor si anularea contractului de vanzare cumparare?
Cel mai recent răspuns: mottanu , utilizator 00:23, 8 Septembrie 2011
poate fi un motiv intemeiat ca sa promovati actiune in instanta pt anularea contractului de vanzare-cumparare. era prevazut in contract un termen in care trebuia sa va predea aceasta cheie?
Pana veti incepe procesul va intra in vigoare noul Cod civil, care reduce drastic posibilitatile de anulare a unui contract. De altfel, nici dupa legislatia in vigoare nu aveati sanse, nefiind o obligatie esentiala.

Deci, nu!
Puteti insa obtine in instanta - o actiune intemeiata pe obligatia de a face - returnarea cheilor.

In cazul in care aveti un contract autentic - notarial - va puteti duce direct la executorul judecatoresc, fiind titlu executoriu.

Cu sima.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Va recomand sa depuneti o actiune avand ca obiect obligarea de a va restituii cheile.
Teoretic, puteti cere si anularea contractului, insa sansele sunt mai mici de a avea castig de cauza. Practica este de a da castig de cauza doar in masura in care dovediti ca restituirea cheilor de rezerva este f importanta, asa incat in alte conditii nu ati fi incheiat respectivul contract.
athe a scris:

poate fi un motiv intemeiat ca sa promovati actiune in instanta pt anularea contractului de vanzare-cumparare. era prevazut in contract un termen in care trebuia sa va predea aceasta cheie?

Nu era prevazut. In contract scrie ca vanzatorul se obliga sa imi dea vehiculul, cheile, certificatul de inregistrare, etc, fara a preciza si o limita de timp. Din cauza faptului ca nu am cheia de rezerva, nu imi pot face asigurare casco pentru furt, ceea ce ma face sa imi recuperez cheia.

Eu imi vreau doar a doua cheie, insa, daca vad ca omul fuge de a-si respecta contractul, voi fi obligat sa il duc in instanta.

@ andreigrigoriu multumesc de sfat. Cum am precizat si mai sus, eu imi vreau doar cheia de rezerva, asa cum e prevazut in contract. Din lipsa acesteia eu nu imi pot asigura masina, si tot asa, diverse lucruri se tin lant.

@ mihaelanicolaeeugenia multumesc. In principiu cam asta imi doresc.

Daca nu mi se vor restitui cheile de rezerva, in cazul unui furt, eu nu pot decat sa il banuiesc pe fostul proprietar. Desigur, nicio companie de asigurari nu imi va face casco pentru furt, din cauza ca imi lipseste cheia de rezerva.

Multumesc tuturor de sfaturi. Voi reveni sa va anunt decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme despagupirea pierderii unei chei auto mihaibobei mihaibobei am pierdut una din cheile autoturismului, beneficiez de o asigurare de tip CASCO , am depus toate cele necesare inceperii dosarului , dupa doua zile am primit ... (vezi toată discuția)
Cumpare masina nefunctionala aditzas aditzas Am cumparat de maxim 7 zile o masina SH din romania ,, imatriculata, am vazut masina, am facut un test, volanul tragea greu, vanzatorul mi-a spus ca e din vina ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare despagubire casco nyusziful nyusziful Buna ziua, as avea o intrebare: in cazul in care societatea de asigurari, refuza acordarea despagubirii in baza politei CASCO (pe motivul ca a fost vorba de o ... (vezi toată discuția)