Buna seara, doresc si eu niste lamuriri referitor la un contract de schimb. Am luat un ap cu 4 camere dand la schimb un ap. cu 2 camere plus diferenta. Am optat pentru incheierea unui contract de schimb datorita taxelor mai mici la notar. Ap. cu 2 camere era al sotului meu, in baza unui certificat de mostenitor. Diferenta a fost platita cu credit imobiliar. Surpriza mea a fost la semnarea actelor, cand notarul m-a anuntat ca eu nu am nici un drept asupra ap. cu 4 camere. (initial m-a chemat la semnarea actelor dar...). Am inteles ca partea care vine de la mostenire apartine numai sotului meu dar chiar nu am dreptul la partea care este luata prin credit? Cu alte cuvinte, in cazul unui divort, eu nu am absolut nici un drept asupra imobilului?
Intr-adevar apartementul dat la schimb fiind bun personal al sotului nu poate intra in comunitatea de bunuri, insa diferetnta valorica intre acest apartament si cel primit in schimb intra in masa bunurilor comune, intrucit este vorba de o datorie contractat si achittata in timpul casatoriei.
Apartamentul mai mare l-ati obtinut la schimb cu doua bunuri: imobilul sotului si suma de bani care este bun comun. Este cam incalcit cazul dvs, si notarul ar fi putut sa-l abordeze cu mai multa ...finete juridica.
S-ar fi putut incheia un contract de schimb in care sa se precizeze clar ca dreptul de proprietate asupra ap. cu 2 camere echivaleaza cu 1/2 sau chiar 2/3 din dreptul de proprietate asupra apartamentului cu 4 camere, si astfel in Cf sa scrie cota de 1/2 bun propriu al sotului si cota de 1/2 ( sau cum s-ar fi facut impartirea, matematic, valoric) bun comun al ambilor soti, fiind dobandit prin credit imobiliar.
Mai puteti incerca, eventual, o incheiere de rectificare a contractului de schimb in acest sens ( e foarte probabil ca notarul la care ati facut actul sa va refuze pe motiv ca nu se poate ca e prea complicat:stunned:) daca n-a putut prima data sa se gandeasca, de ce ar face-o a doua oara?:P
Sau il puteti convinge pe sot sa va doneze o parte din dreptul de proprietaet asupra imobilului- dar donatia intre soti este in principiu revocabila...
...eu cred ca nu a fost de acord banca cu solutia expusa mai sus...nu putea schima un bun cu o cota si pe restu contract de v-c cu credit pentru ca banca nu finanteaza cumparare de cote ci de bunuri in integralitate...in acest caz a considerat ap dat in schimb avans si restu -sulta-s-a finantat de banca...
Sunt de acord cu ovi_dragomir.
În caz de divorț, partajul bunurilor comune va cuprinde și partea din imobilul cumpărat la schimb care a fost achitată cu credit imobiliar în timpul căsătoriei soţilor, astfel că soţia va trebui să facă dovada faptului că parte din acest imobil este bun comun, chiar dacă în cf apare doar soţul ca proprietar tabular. :D