Va salut,
Sunt proprietarul unui garaj pe care l-am achizitionat in baza Legii 112/1995,cu mai mult de 10 ani in urma. La scurt timp dupa ce l-am achizitionat,am fost actionat in instanta de o persoana care a revendicat acest garaj,fara insa sa poata face dovada ca ar fi construit sau intabulat vreodata un garaj,in consecinta instantele(9 la numar) care s-au pronuntat pe parcursul intregului ciclu procesual respingand cererea acestuia.Vazand ca dupa aproape 10 ani de procese nu a avut castig de cauza,revendicatorul,cu toate ca hotararea era definitiva si in pofida autoritatii de lucru judecat,a intentat o noua actiune,de aceasta data solicitand nu anularea titlului meu de proprietate(ca in ciclul procesual precedent), ci compararea titlurilor de proprietate,instanta urmand sa dea eficienta titlului mai bine caracterizat. In mod surprizator(sau poate nu,avand in vedere climatul politic actual),instanta a admis cererea acestuia,fara a o motiva temeinic.Bineinteles ca am formulat apel.Intrebarea mea este: Care este cea mai potrivita forma pentru a transmite cuiva amator sa cumpere acest garaj dreptul de proprietate(si nu un drept litigios,pentru ca am un titlu de proprietate),in conditiile in care dupa cum este cunoscut,nu se pot perfecta actele de vanzare-cumparare prin procedura normala atata timp cat este litigiu? Poate varianta promisiunii de vanzare,cu pretul integral incasat ca avans? Cum va prelua cumparatorul litigiul cu revendicatorul(in sensul calitatii procesuale),si ce act poate sa obtina cumparatorul care sa tina loc de titlu,pentru ca dreptul sau(cumparat de la mine)sa fie cat mai ocrotit cu putinta?
Mentionez ca nu am intabulat respectivul garaj(gandindu-ma ca A.N.C.P.I ar putea sa-mi refuze intabularea datorita litigiului existent),dar actul de vanzare-cumparare a fost inscris in registrul de transcriptiuni.
Cu stima.
Potentialul cumparator isi asuma riscuri majore in conditiile in care achizitioneaza un spatiu care nu detine formalitati la OCPI
Avand in vedere ca speta este pe rolul instantei de judecata ,in eventualitatea unei instrainari a bunului ,partea interesata poate aprecia ca scopul dvs a fost de prejudiciere a intereselor sale,acesta avand dreptul sa atace instrainarea prin actiune revocatorie
Sustineti ca adversarul dumneavoastra nu a putut proba cu vreun act faptul ca a construit sau este proprietarul acelui garaj,drept pentru care instanta a respins anularea titlului dumneavoasra.Ne mai spuneti ca ulterior acelasi adversar a introdus o alta actiune prin care cere compararea celor doua titluri si ca actiunea acestuia a fost admisa.De aici aflam doua lucruri:Adversarul dumneavoastra detine un titlu de proprietate si nu este vorba de autoritate de lucru judecat pentru ca cele doua actiuni au alta cerinta.Dumneavoastra ramanand cu titlul valabil ati putea eventual sa cereti daune de la cei care v-au vandut un bun ce nu le apartinea.Ar fi mai elegant ,mai convingator si mai ales de buna credinta,decat vanzarea bunului in litigiu.
puteti incheia un act de promisiune vanzare-cumparare insa promitentul cumparator isi asuma un mare risc atata vreme cat litigiul e pe rolul instantei.
Vinzare teren
morosanucarmen
Eu am Titlul de Propietate eliberat in 1991pentru suprafata de 1 ha (o ruda de-a mea s-a ocupat de obtinerea acestui titlu pentru ca eu nu eram in tara). In ... (vezi toată discuția)