avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala declarata eronat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala declarata eronat

Buna dimineata
In anul 1983,s-a dezbatut succesiunea dupa bunici,de catre cei 3 copii ai lor.
Din motive necunoscute,masa succesorala a fost mentionata eronat,in sensul ca s-a declarat doar 250 mp teren constructii,casa de locuit situata pe acel teren si o bucatarie de vara (anexa),in realitate fiind vorba de un teren mult mai mare (curtea casei) in suprafata de 2600 mp.
Bineinteles,in certificatul de mostenitor emis in urma acestei dezbateri a succesiunii, s-a mentionat ca bunuri imobile doar cei 250 mp.teren constructii, casa si bucataria de vara.
Pe baza acestui certificat de mostenitor,s-a facut si partajul succesoral.
Nimeni nu a facut afirmatii despre existenta celor 2600 mp.ce existau si atunci.
Recent,am descoperit acte doveditoare ca acel teren de 2600 mp.a apartinut bunicilor si doresc sa-l aduc la masa succesorala a bunicilor,ulterior sa se poata face un partaj succesoral corect.
Tatal meu este unul dintre cei 3 copii ai bunicilor si este singurul care mai este in viata.
Cum este posibil sa aflu motivul pentru care nu s-a mentionat intregul teren ?
Unde ma pot adresa,avand in vedere ca atunci exista doar Notariatul de Stat,iar acum nu mai exista ?
Cum pot aduce la masa succesorala intregul teren,avand in vedere ca acum pot dovedi cu acte originale provenienta lui si faptul ca a apartinut bunicilor mei (l-a stapanit pana la decesul acestora,neintrerupt) ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 15:25, 19 Septembrie 2011
Va adresati unui notar pentru a emite un certificat de mostenito suplimentar.
gigelas a scris:

Cum este posibil sa aflu motivul pentru care nu s-a mentionat intregul teren ?

Cum pot aduce la masa succesorala intregul teren,avand in vedere ca acum pot dovedi cu acte originale provenienta lui ...

Cred ca ati aflat singur motivul. E diferenta dintre acum si atunci... cand nu puteau dovedi.

Despre notar, intrebati-l pe ...google. S-ar putea sa va spuna ca notarul de atunci (de stat) are azi un birou prin preajma. Sau alt notar va poate emite un CM suplimentar.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Dar,in cazul in care urmasii fratilor decedati nu ar fi de acord cu emiterea unui supliment la certificatul de mostenitor,ce se poate face ?
Din cate am putut afla,pentru diferenta de suprafata a curtii,ar exista un titlu de proprietate pe numele unuia dintre frati,fara ca ceilalti 2 sa fi stiut de acest lucru si fara ca autorul lor sa dispuna in vreun fel. Nu stiu cum s-a putut face acest TP,stiu doar ca totul este fals,intrucat cunosc sigur provenienta terenului si faptul ca trebuia sa fie impartit intre toti cei 3 copii ai autorului (proprietarul intregului teren).
Cu actele in original doveditoare se va face un certificat sup0limentar de mostenitor. Nu e necesar acordul titror mostenitorilor... se adauga nu se ia. Vor profita toti.... Va adresati cu o cerere biroului notarial de pe raza judecatoriei unde bunicii au avut ultimulo domiciliu. Notarul va sesiza Camera pentru a prelua dosarul vechi, va deschide un nou dosar si vi se va elibera certificat de mostenitor suplimentar..
Deci,trebuie sa merg la notar cu toate actele originale,restul se poate face acolo,pe loc !
Ma refer la cerere. Sa inteleg ca pot merge singur sa solicit certificat suplimentar. Oare,notarul va fi de acord cu aceasta situatie ? Nu cumva va chema si restul mostenitorilor sa fie prezenti ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua.pentru a putea dezbate succesiunea dupa bunicul meu ... Stoica Toni Stoica Toni Buna ziua.Pentru a putea dezbate succesiunea dupa bunicul meu au fost necesare incheierea a doua succesiuni una de la bunicul meu la mama(fiica lui decedata ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren neîntabulat Bibica Bibica Am rugamintea de a mă lămuri daca se poate obtine prin instanta constatarea calitatii de mostenitor după bunic, in conditiile in care toti succesorii ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat de calitate de mostenitor ContSters213694 ContSters213694 Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare. Succesiunea s-a deschis la ... (vezi toată discuția)