avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Colaborare pensionari
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Colaborare pensionari

Am un cabinet individual de psihologie si as dori sa inchei un contract de colaborare, pt un anumit tip de evaluare psihologica, cu un psiholog pensionar. Mentionez ca nu va fi un program fix, ci la nevoie, pentru 2,3 sau ...5 examinari de acest fel pe luna.
Intrebarea mea este ce fel de contract ar fi mai avantajos si ce taxe trebuie platite de ambele parti.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:37, 10 Septembrie 2011
Contractul de colaborare, daca dansul mai are parafa, si esteinscris la Colegiul Psihologilor din Romania, atunci contributiile se deduc si catre Colegiu.
presupun ca dv. ii veti plati serviciile pe baza de conventie, iar atunci dl. psiholog trebuie sa plateasca impozit pe venit si contrbutii la asig sociale.
Da, mai are parafa, si este inscris la CPR. Ma gandeam la un contract prin care "cat lucreaza atat incaseaza", adica sa-i revina banii obtinuti pe examinarile efectuate de el. Nu stiu insa ce impozit trebuie sa-i opresc si ce trebuie platit la finante.
Multumesc pentru promptitudine!
In Codul fiscal avem:


ART. 7

Definiţii ale termenilor comuni

(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;

2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.


De asemenea, tot in Codul fiscal mai avem:


Art. 296^16

Excepţii specifice

[...]

(4) Contribuţiile de asigurări pentru şomaj prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. d) nu se datorează pe perioada în care raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor care au încheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii, precum şi asupra:

a) veniturilor în bani şi/sau în natură, prevăzute la art. 296^4, acordate persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), care au calitatea de pensionari;
[...]


Cred ca solutia este incheierea unui contract de prestari servicii cu plata in functie de realizari. Trebuie sa aveti in vedere la calculul sumei pe care i-o dati ca trebuie sa platiti pe langa impozit si contributiile sociale, cu exceptia ajutorului de somaj iar contributiile de asigurari de sanatate le datoreaza prestatorul de servicii. (In sprijinul acestor afirmatii am citat mai sus din Codul fiscal.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract drepturi autor Patience Patience Buna ziua, Trebuie sa inchei un contract de drepturi de autor si nu am mai facut asta pana acum, asa ca, dupa ce am cautat informatii pe net, vin si va ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru contract de comison georgianagm georgianagm buna ziua, daca eu ca SRL inchei contracte de comision cu persoane fizice , ce trebuie sa platesc lunar ? cei 10 sau 16 % cum se stabileste in contract fiind ... (vezi toată discuția)
Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)