avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carnet de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carnet de munca

Buna ziua.

Pana la data de 23.07.2011 am beneficiat de concediu de maternitate, in luna a 7(saptea) am trimis la vechiul loc de munca o scrisoare de recomandare cu confirmare de primire o cerere de incetare a contractului de munca la cere nu am primit nici un raspuns.
As dori sa stiu cum pot sa stiu cum pot sa intru in posesia carti de munca,de la vechiul loc de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:45, 11 Septembrie 2011
ene nina a scris:

Buna ziua.

Pana la data de 23.07.2011 am beneficiat de concediu de maternitate, in luna a 7(saptea) am trimis la vechiul loc de munca o scrisoare de recomandare cu confirmare de primire o cerere de incetare a contractului de munca la cere nu am primit nici un raspuns.
As dori sa stiu cum pot sa stiu cum pot sa intru in posesia carti de munca,de la vechiul loc de munca?

Din pacate, incetarea contractului individual de munca nu poate avea loc prin intermediul unei cereri trimise prin posta. Incetarea contractului individual de munca (CIM) in cazul tau poate fi fie prin acordul partilor fie prin demisie. In primul rand, in perioada in care ai fost in concediu de maternitate (crestere copil) contractul este suspendat. Recomand ca, in prima instanta sa faci o cerere prin care sa inceteze suspendarea contractului de munca dupa care fie iti dai demisia (depui o cerere de demisie care trebuie sa aiba nr de inregistrare din registrul societatii- dovedeste ziua in care a fost depusa) fie faci o cerere de incetare a contractului, prin acordul partilor care trebuie sa fie semnata si de seful tau.

Deosebirea dintre demisie si incetarea CIM prin acordul partilor este ca, in cel de al doilea caz, exista posibilitatea ca partile sa renunte la perioada de preaviz astfel incat CIM poate inceta in ziua semnarii cererii de ambele parti.

In ceea ce priveste cartea ta de munca, incepand cu 1 ianuarie 2011 cartile de munca au fost abrogate. Era obligatia angajatorului sa le depuna la ITM pentru a fi prelucrate si apoi duse la Casa de Pensii pentru a fi scanate. In cazul in care cartea ta de munca a fost deja prelucrata/scanata atunci ar trebui sa fie la angajatorul tau. In caz contrar, ea este inca la Casa de Pensii si poti merge acolo sa intrebi cand va fi gata.
nefertirising a scris:

.....
Deosebirea dintre demisie si incetarea CIM prin acordul partilor este ca, in cel de al doilea caz, exista posibilitatea ca partile sa renunte la perioada de preaviz astfel incat CIM poate inceta in ziua semnarii cererii de ambele parti.
.....

Deosebirea este ca in cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor nu se acorda preaviz ,
asadar nu are cum partile sa renunte la preaviz in acest caz.

In cazul demisiei, numai angajatorul poate renunta la preaviz si nu salariatul.

.....
In ceea ce priveste cartea ta de munca, incepand cu 1 ianuarie 2011 cartile de munca au fost abrogate. Era obligatia angajatorului sa le depuna la ITM pentru a fi prelucrate si apoi duse la Casa de Pensii pentru a fi scanate. In cazul in care cartea ta de munca a fost deja prelucrata/scanata atunci ar trebui sa fie la angajatorul tau. In caz contrar, ea este inca la Casa de Pensii si poti merge acolo sa intrebi cand va fi gata.

Decretul nr.92/1976 privind carnetul de munca a fost abrogat , nu carnetele de munca.

ITM nu a efectuat niciodata de la aparitia H.G. nr. 1.768/2005 operatiuni de prelucrare a datelor din carnetul de munca ..numai Casa de Pensii s-a ocupat de astfel de operatiuni.

@ ene nina

Mergeti la ITM la inspectorul la care este arondat angajatorul dvs si vedeti care este
situatia carnetul dvs de munca.
Tot aici veti putea afla care este situatia raportului dvs de munca .... daca a incetat sau nu
si in ce baza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
La incetarea concediului de maternitate (sarcina si lauzie) nu se face cerere de incetare a suspendarii CIM deoarece este o suspendare de drept iar salariata nu a facut cerere cand a intrat in acest concediu.
Valeriu, era vorba despre cererea de incetare a raportului de munca ...:)
freeelis, raspunsul era pentru "nefertirising" care a scris:

...Recomand ca, in prima instanta sa faci o cerere prin care sa inceteze suspendarea contractului de munca...

Alte discuții în legătură

Itm amana eliberarea carnetului de munca catalinion84 catalinion84 Buna ziua ma confrunt cu urmatoarea problema: -pe 17 ianuarie 2011 mi-a incetat CIM de munca, in urma unui preaviz dat pe 27 decembrie si inregistrat pe 6 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ginnyy ginnyy Am urmatoarea situatie: CIM urmeaza sa inceteze prin acordul partilor la o data stabilita de salariat si angajator de comun acord. Insa, in aceasta perioada ... (vezi toată discuția)
Reincadrare dupa crestere copil ioasaf ioasaf va rog sa-mi raspundeti si mie In perioada cat o angajata a fost in concediu pentru crestere copil a fost angajat altcineva pe post. Apoi acel post a fost ... (vezi toată discuția)