avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiune in instanta pentru schimbarea programului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiune in instanta pentru schimbarea programului de vizita

Buna ziua!

Am si eu o problema pentru care va solicit atentia dumneavoastra.
Sunt divortata de 8 ani si am un baietel de 11 ani. Copilul mi-a fost incredintat spre creste si educare, iar tatalui i s-a acordat drept de vizita in prezenta mea, prima si a treia duminica din luna, de la ora 10 la 14. Tatal mai este obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din venit. In acesti 8 ani el nu a fost intresat de minor in sensul ca a venit cel mult o data pe luna si nu a stat cu el mai mult de o ora. Ca sa evit discutiile cu el am stabilit sa ne vedem in locuri publice: parc, cofetarie,MC Donald'S. Interesata de copil a fost bunica, adica mama fostului sot. Ea a venit sa il vada sau ii mai cumpara dulciuri. Tatal ii spunea sa manace meniul ( cumparat de bunica ) ca el nu are timp sa stea prea mult. Acum un an si jumatate pentru ca bunicul era bonav am lasat copilul in vizita la bunici. De atunci l-am mai lasat de sambata si pana duminica la prinz la un interval de o luna, o luna si jumatate.
Acum doresc sa ma casatoresc in strainatate cu un barbat care este de fel din acelasi oras cu mine, are cetatenie ramana si australiana. Pentru a depune actele de visa pentru copil am nevoie de acordul tatalui sau in lipsa acestuia de o hotarare cu alt program de vizita. Am incercat sa vorbesc cu fostul meu sot. Initial a fost de acord, daca renunt la pensie, dupa aceea nu a mai fost de acord. Am fost la un avocat dar mi-a spus ca nu voi obtine niciodata acest gen de hatarare judecatoreasca. Sunt dispusa sa trimit copilul cu insotitor, pe cheltuiala mea, o luna de zile in vacanta mare. Timpul pe care copilul ar trebui sa il petreaca cu tatal intr-o perioda de un an, conform Hotararii Judecatoresti actuale este de 4x12x2=96 ore.Ce pot face in acest sens? Nu mi se pare corect ca eu sa nu pot parasi localitate doar pentru simplu motiv ca un program de vizita nu poate fi schimbat. Daca si eu as fi avut fata de copil aceesi atitudine ca si tatal atunci ce se intampla cu copilul? Eu trebuie toata viata sa stau legata de un om chiar daca nu mai sunt casatorita cu el, doar penrtru simplu fapt ca nu vreau sa imi abandonez copilul?
Multumesc pentru timpul acordat!
Domnilor avocati, am si eu o intrebare legat de acest caz:

Daca nu ar fi existat un program de vizitare a minorului de catre tata, decis de instanta, ar mai fi avut doamna probleme?
Multumesc!

:offtopic: Va rog sa nu mai redactati mesaje cu litere mari, parca ati tipa la noi... Aici folosim puterea argumentului si nu a marimii literelor.
In plus, mesajele mai lungi de acest gen sunt obositoare de urmarit. Puteti sa consultati in acest sens si Regulamentul de postare, aici: www.avocatnet.ro/content/tag...
Ati incalcat punctul 1.2 din acest regulament care spune:"1.2. Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum."
Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
marcela31 a scris:

Domnilor avocati, am si eu o intrebare legat de acest caz:

DACA NU AR FI EXISTAT UN PROGRAM DE VIZITARE A MINORULUI DE CATRE TATA, DECIS DE INSTANTA, AR MAI FI AVUT DOAMNA PROBLEME?
Multumesc!


Tot ar fi avut in cazul in care nu avea acordul tatalui. Hotararea ce urmeaza sa o obtina in instanta va tine loc de acord pentru a putea obtine viza pentru alt stat. Asa ca depinde de statul in care se stabileste si pentru care-i trebuie viza si de cat de cooperant este tatal in a-i da sau nu acordul.
Problema era ceva mai simpla din punctul meu de vedere intrucat tatal nu avea niciun program de vizitare stabilit printr-o hotarare judecatoreasca.
Problema programului de vizitare determina si obligarea de catre mama a respectarii hotararii judecatoresti la cererea tatalui ( chiar si sub sanctiunea legii penale).

Totusi, problema vizei ramanea si in acest caz, dar daca tatal nu cerea si nu avea program de vizitare, se ridica intrebarea de ce nu isi exprima acordul spre binele copilului sau.

Autoritatea judiciara trebuie sa stabileasca in raport de interesul superior al minorului si iarasi ajungem sa ne intrebam care este acest interes suprem al minorului.
Cam de aici ar incepe problema legata de acordul sau lipsa acordului tatalui.
...........
De aici mai departe incepem sa gandim constructiv in functie de speta concreta ce se va judeca, in concret, in fata instantei in raport de probele administrate in cauza si de argumentele de drept invocate de catre parti.;)

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Esti tata? ai obtinut drept de vizitare sau drept de crestere si educare ? wflea wflea [b]Sunt in situatia in care am vazut ca in Romania instantele decid numai si numai ce spune sau ce este de acord mama, atunci cand este vorba de drepturile de ... (vezi toată discuția)