avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un sfat

Buna ziua am si o intrebare in legatura cu o casa la tara , si problema ii ca tata a murit si vreau sa fac succesiunea cine are dreptul acolo eu fiul lui sau sotia adica mama mea pt ca tata o are casa de la mama lui adica bunicamea.Nu exista nici un contract vanzare cumparare pt ca ii mostenire si probleme ca multi zice ca numa eu am dreptu acolo nu si mama.Care este adevaru va multumesc si va astp. rasp.dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 13 Septembrie 2011
Asupra masei succesorale ramase dupa decesul tatalui dvs aveti dreptul atat dvs , cat si mama dvs.
Cota parte din mostenirea cuvenita mamei dvs este de 1/4 , iar restul de 3/4 va revine dvs .
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca insa parintii Dv. au facut investitii la casa aceea, asupra valorii acestora mama Dv. are un drept de creanta de 5/8 parte.Cotele asupra casei sunt cele aratate, anume de 3/4 parte Dv.in calitate de fiu ( daca nu mai aveti frati sau surori) si 1/4 parte mama Dv. in calitate de sot supravietuitor.
Daca tata ar fi murit inaintea parintilor sai, atunci mama nu ar fi avut dreptul la acea casa, ci numai dvs. De aici probabil " multi zice ca.."
Mama dvs mosteneste 1/4 din acea casa ca-l mosteneste pe sotul ei si la momentul decesului, tatal avea in proprietate acea casa sau era deja mostenitorul parintilor
nu mama lui a murit cand deja erau casatoriti.Si mama are un fiu din prima casatorie si el are dreptu?
Inseamna ca casa este bun propriu dobandit prin mostenire ...in acest caz , dvs aveti 3/4 , iar mama dvs are dreptul la 1/4 ..baiatul mamei dvs din prima casatorie nu are niciun drept asupra casei , decat la moartea mamei dvs si vine la mostenire cu dvs pe cota mamei dvs din casa bunicilor dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O intrebare alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara este vorba despre succesiune ce nu am inteles ceva.Tata meu a murit si avem o casa la tara pe care nu stiu care are dreptu ca problema ii ca mama ... (vezi toată discuția)
Problema succesiune alexutzu1234 alexutzu1234 Buna ziua am o problema mare tata a murit am inteles ca trebuie mers la notar pentru succesiune etc. problema ii ca mama in prima casatorie are un baiat.La ... (vezi toată discuția)
Mostenire maria1956 maria1956 Terenul pe care este construita casa parintilor mei este mostenit de tata iar casa este construita in timpul casatoriei cu mama.Ce mi se cuvine mie la ... (vezi toată discuția)