avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediere dupa concediu de crestere si ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediere dupa concediu de crestere si ingrijire copil

Pe 28 sept copilul meu implineste 2 ani si m-am interesat la munca in legatura cu intoarcerea mea la serviciu si mi s-a zis ca in acea zi sa ma prezint pentru a-mi da decizia de concediere si sa imi de-a direct somaj. Nelamurirea mea este daca pot sau nu beneficia de preaviz si apoi de somaj. (ce spune lifislatia in vigoare?) Mentionez ca firma nu mai exista ca si denumire ci a fuzionat cu o alta si probabil imi vor zice ca postul meu s-a desfiintat.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 18 Septembrie 2011
Da, este putin cam complicat, am nevoie de date concrete ca sa imi dau seama cum stau lucrurile, mai precis....am intrat in conc. pt c c.l data de, l-am terminat la data de....; iar la data de... am fost chemata sa mi se inmaneze decizia de conc. pe motiv ca... (iar aici trebuiuie sa avem un motiv ....)
Ii puteti actiona in instanta pe dr. muncii daca de la data cand a-ti primit decizia, respectiv vi s-a comunicat nu au trecut mai mult de 45 de zile.
Cu stima,
1. Cand angajatorul dvs. a fuzionat cu alta firma au fost preluate si activele si pasivele de la ambele firme si s-au reunit intr-o singura firma.

2. Asadar nu exista motive pentru a nu va acorda perioada de preaviz.

3. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 173
(1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.

(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.

(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 174
Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

4. Luati legatura cu ITM care va vor confirma care este procedura loegala.

5. Daca veti primi, totusi, decizia de concediere o puteti contesta la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Buna ziua,

Nu sunt avocat si nici nu cunosc bine codul muncii. Insa, din cate stiu eu, angajatorul este obligat sa primeasca inapoi femeile care vor sa revina din ccc pe acelasi post sau pe unul similar, cu acelasi salariu timp de minim nu-stiu-cate luni. Asadar nu va poate concedia chiar daca s-a desfiintat postul. Poate exista pe forum cineva cu studii juridice care sa confirme asta pe baza legislatiei...

Am gasit chiar pe forum ceva ce sper sa va fie de ajutor:

www.avocatnet.ro/content/for...

"Obligatia de a reprimi salariatul la munca
- vine din regelemntarea cazurilor de suspendare a contractului de munca. Concediul de crestere copil e un caz de suspendare "la initiativa salariatului", prin urmare revenirea se face la initiativa salariatului.
- LEGE Nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati
ART. 10
(6) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Interdictia de concediere pentru necorespundere profesionala timp de 6 luni de la revenire:
CCMUN 2007 - 2010 (in prezent expirat!!!!!)
76.(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
Atentie: salariatii puteau fi concediati pentru alte motive!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... >
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
adela88, utilizator
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusă:
(...)
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
(...)
Asadar, comunicarea dispozitiei de concediere este ilegala. Se poate formula plangere in instanta pentru anularea acestei dispozitii.
Dvs beneficiati de "vechea" legislatie, care prevede clar ca timp de 6 luni dupa intoarcerea din CIC nu puteti fi concediata pe motiv de necorespundere profesionala, dar puteti pe motiv de restrangere a postului. Trebuie sa verificati daca in urma fuzionarii, postul dvs mai exista, chiar daca este ocupat de altcineva, sau de un corespondent din cealalta firma.
Oricare ar fi situatia, nu puteti fi concediata fara preaviz, deci nu puteti depune cererea de revenire din CIC inceand cu 29 sept, iar pe 29 sau 30 sept sa fiti trimisa in somaj.

Alte discuții în legătură

Intoarcere din cic inainte ca sa implineasca copilul un an roxana-79 roxana-79 Buna, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie - daca mama se intoarce din cocediu de ingrijire copil inainte de implinirea varstei de un an, aceasta ... (vezi toată discuția)
Transfer angajati Alidor86 Alidor86 Care sunt protectiile legale de care beneficiaza angajatii care sunt transferati catre o Alta companie CA urmare a unei vanzari intre intre angajatorul curent ... (vezi toată discuția)
Fuziune companii alinamariadatcu alinamariadatcu Buna ziua! In cazul in care compania la care sunt angajata, a fuzionat cu alta copmpanie, iar eu ma aflu in CIC (Concediu de crestere copil), eu voi mai fi ... (vezi toată discuția)