avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort la notar 2011
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort la notar 2011

Buna seara,
Va supun atentiei o situatie: ambii soti doresc sa divorteze dar ei lucreaza in Italia. S-au casatorit in Romania, sunt cetateni romani, nu si italieni. Fiecare din ei este deja cu cineva insa nu au putut ajunge in Romania sa divorteze. Nu au copii impreuna si nici din alte casatorii. Se pot adresa unui notariat din Romania sa divorteze? Termenul de 30 de zile aplicabil intre data inregistrarii cererii si cea a solutionarii divortului nu poate fi "redus" sau anulat? Va intreb aceasta intrucat cei doi soti vin special in Romania pentru divort si nu pot ramane timp de tara 30 de zile. Pentru un raspuns, va multumesc anticipat. O saptamana minunata. Daniela
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:56, 15 Septembrie 2011
Eu raman cu parerea ca avocatii pot rezolva fara probleme.
Am rezolvat fara probleme divorturi in cele mai curioase moduri.
Si daca pot eu...cu siguranta ca pot si alti avocati...sa rezolve un divort...

Chestiunea cu mediatorul nu am analizat-o, dar...va fi o problema cu reprezentarea daca in legea speciala nu se face derogare...expresa...

Daca ne-ati indica in mod precis textul de lege in care nu este nimeni prezent si se desface casatoria in lipsa partilor si fara sa fie reprezentate de avocati...ar fi...un pas inainte...
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Avantajul divortului la instanta prin avocat procurator (avocat imputernicit in baza unei procuri speciale), fata de cel pe cale notariala (unde este necesara prezenta dvs. de doua ori ), este acela de a nu mai fi necesar sa va mai deplasati in tara, iar cei doi avocati angajati de fiecare dintre dvs. vor incheia divortul la primul termen prin acordul partilor.
Conform art. 613 indice 1 alin.3 Cod proc.civ., "la termenul de judecata, instanta verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort". Asadar nu cred ca instanta va pronunta divortul fara sa-i intrebe in persoana pe cei doi soti daca vor intr-adevar sa divorteze de comun acord. Oricum, actiunea in instanta are dezavantajul ca dureaza mai mult, pentru ca, avand in vedere aglomerarea instantelor, primul termen de judecata poate fi fixat si la 3 luni de la data inregistrarii actiunii. E drept ca depinde foarte mult de cat de incarcata e instanta care e competenta sa pronunte divortul(de la ultimul domiciliu comun al sotilor). In opinia mea, e mai simplu divortul prin acord la ofiterul de stare civila sau la notar de la locul casatoriei sau de la locul ultimei locuinte comune a sotilor. Conform art. 38 indice 3 din Codul familiei, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria sau la primaria unde sotii au avut ultimul domiciliu.
Multumesc mult pentru raspunsul complet. O zi frumoasa va doresc!
Va recomand incheierea unui acord de mediere. Daca partile au cazut de acord asupra tuturor aspectelor legate de desfacerea casatoriei, le recomand sa ia telefonic legatura cu un mediator de la ultimul domiciliu comun din tara. Prezenta partilor va fi necesara in fata instantei la primul termen de judecata care va fi in aproximativ o luna (cel putin la Galati asa este) de la depunerea acordului de mediere in instanta.

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor ileana1 ileana1 am o prietena plecata in Anglia,sotul ei este tot acolo;nu mai sunt impreuna,stau de ceva vreme separat;nu au copii,nu au bunuri de impartit.Vor sa ... (vezi toată discuția)
Divort in lipsa partilor marynella36 marynella36 Daca depun o cerere de divort ,personal,in Romania,este posibil ca ulterior acest proces sa se judece in lipsa ambelor parti,acestea locuind in strainatate,si ... (vezi toată discuția)
Divort, ambii soti in strainatate catalinstanescu catalinstanescu Buna ziua , am si eu o intrebare ,baiatul meu s-a casatorit in septembrie anul trecut .Casatoria celor doi s-a derulat pe parcursul a doua luni ,dupa care a ... (vezi toată discuția)