avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort la notar 2011
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort la notar 2011

Buna seara,
Va supun atentiei o situatie: ambii soti doresc sa divorteze dar ei lucreaza in Italia. S-au casatorit in Romania, sunt cetateni romani, nu si italieni. Fiecare din ei este deja cu cineva insa nu au putut ajunge in Romania sa divorteze. Nu au copii impreuna si nici din alte casatorii. Se pot adresa unui notariat din Romania sa divorteze? Termenul de 30 de zile aplicabil intre data inregistrarii cererii si cea a solutionarii divortului nu poate fi "redus" sau anulat? Va intreb aceasta intrucat cei doi soti vin special in Romania pentru divort si nu pot ramane timp de tara 30 de zile. Pentru un raspuns, va multumesc anticipat. O saptamana minunata. Daniela
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:56, 15 Septembrie 2011
@ela 76 Acordul partii respective cu privire la divort, este dat de parte, prin avocatul sau imputernicit prin procura speciala, deci nu este necesara prezenta partii la divortul pe cale judecatoreasca.
Pe langa procura, avocatul va prezenta inscrisurile ce dovedesc resedinta partii din strainatate.
Avem de altfel si un text in sensul acesta-art 614 c.proc.civ.
Ai dreptate, @simonette12. Art.614 teza finala Cod proc.civ.mentioneaza ca exceptie de la prezentarea in persoana a partilor, la instanta de fond, printre alte cazuri, si cel in care partile au resedinta in strainatate, cand se vor putea "infatisa prin mandatar". Intrebarea e daca, in practica, instanta va pronunta efectiv divortul prin acord, in camera de consiliu, fara a mai fi necesar verificarea nemijlocita a consimtamantul sotilor la desfacerea casatoriei pe baza acordului lor, raportat la art. 613 indice 1 Cod.proc.civ.
Practica este si ea in acelasi sens.
Acordul partilor este luat prin intermediul avocatilor in sedinta publica.
Personal nu am intampinat niciodata probleme in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor ileana1 ileana1 am o prietena plecata in Anglia,sotul ei este tot acolo;nu mai sunt impreuna,stau de ceva vreme separat;nu au copii,nu au bunuri de impartit.Vor sa ... (vezi toată discuția)
Divort in lipsa partilor marynella36 marynella36 Daca depun o cerere de divort ,personal,in Romania,este posibil ca ulterior acest proces sa se judece in lipsa ambelor parti,acestea locuind in strainatate,si ... (vezi toată discuția)
Divort, ambii soti in strainatate catalinstanescu catalinstanescu Buna ziua , am si eu o intrebare ,baiatul meu s-a casatorit in septembrie anul trecut .Casatoria celor doi s-a derulat pe parcursul a doua luni ,dupa care a ... (vezi toată discuția)