avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 58/1974
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 58/1974

Buna ziua, am cumparat in 1989 inainte de revolutie, 3/16 dintr-un imobil, restul imobilului fiind al unei terte familii. Aceasta familie a fugit in strainatate , partea ei fiind preluata de stat. In ani, am cumparat si partea nationalizata. Intrebarea pe care o am este legata de terenul ce apartine imobilului . Avand in vedere ca eu am cumparat 3/16 din imobilul respectiv inainte de revolutie , nu am automat si 3/16 din teren ? Mi s-a spus ca a existat o perioada in care nu se puteau vinde si terenurile dar am citit ca exista legea 10/2001 care mi-ar da draptul sa recuperez acea cota de teren . Cum ar trebui sa procedez . va multumesc
Cel mai recent răspuns: ioanador2006 , utilizator 09:09, 3 Septembrie 2008
Conf. disp. art. 36 al. (3) din legea nr. 18/1991, "terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile disp. art. 30 din L58/74 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptuui de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor".
Conf. disp. al. (6) din acelasi articol, atribuirea in proprietate a terenurilor respective se face prn ordin al prefectului, la propunerea primariilor, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor.
Incepeti prin a va adresa Primariei de care apartine imobilul, in vedere intocmirii referatului catre Prefect.
Multumesc pentru indrumare, daca as putea insista cu subiectul , v-as ruga sa imi spuneti pasii pe care ar trebui sa ii parcurg si daca considerati ca am nevoie de un ajutor specializat ( notar, avocat etc) sau este suficient sa depun la primaria Cluj o cerere ?
Nu va mai complicati,vindeti totul si cumparati in alta parte casa si terenul de sub ea.:tooth:
Trebuie sa incepeti de la Primarie, cu o cerere la care sa atasati copii dupa contractul de cumparare, extrasul CF de informare actual. Nu e ceva atat de complicat incat sa necesite un specialist. E nevoie doar de putin timp si rabdare, sa depuneti cererea si sa asteptati ca Primaria si institutia Prefectului sa-si faca treaba.
Diferenta de teren - pana la 16/16, daca nu o detineti inca o puteti obtine numai prin cumparare de la primarie.
Va multumesc foarte mult pentru indrumari . O zi buna sa aveti !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea112/95 ContSters74363 ContSters74363 Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului pt. curte si gradina anipopa anipopa Buna ziua.In anul 1977 parintii mei au cumparat o casa.Conform unei Legi din acea perioada, terenul aferent casei si gradina intrau automat in proprietatea ... (vezi toată discuția)
Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)