avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... agresiune verbala pe strada
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

agresiune verbala pe strada

Aseara in jurul orelor 22.15 ma indreptam catre casa,imi vedeam de drumul meu,dupa o scurta plimbare cu prietena mea.(eram singura,prietena plecand catre casa ei) .Am ajuns in dreptul unui magazin cu terasa.Pe terasa,la una din mese,2 familii.Unul dintre cei 2 barbati aflati la masa respectiva m-a agresat verbal,spunandu-mi intr-un fel,urat spus oricum.Nu doresc sa reproduc.La masa de langa erau niste baieti..pe care ii cunosc. Ceea ce doresc eu acum este sa merg la politie sa depun plangere pt agresinue verbala, umilire publica si limbaj coprolalic. Am mai multe intrebari insa,nefiind documentata in domeniul acesta...In cat timp se depune plangerea,in maxim 24h de la incident?..Am nevoie de martori? Si cum se pedepseste agresiunea verbala..Pot cere daune,sau daca cer deja discutam de faptul ca trebuie sa-l dau in judecata?? Dati-mi si mie un raspuns va rog pt ca vreau sa iau atitudine,multumesc!
Daca imi este permis:

Prin decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale, pronunţată în cadrul controlului concret a posteriori de constituţionalitate (asupra unei legi intrate în vigoare, deci promulgate şi publicate în Monitorul Oficial) s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale determinând, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, face ca de la data publicării sale în Monitorul Oficial să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi art. 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.
Consider acest mod de rezolvare a lucrurilor nu tocmai usor de acceptat, avind in vedere ca art.60 alin.3 din Legea nr.24/2000 zice ca "abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are totdeauna caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial". Dar, principial vorbind, nu este admisibila nici aplicarea unor prevederi legale neconstitutionale.
Cu toate acestea, pana la elaborarea unei legi care sa prevada in mod explicit incriminarea acestor fapte, jursiprudenta a actionat neunitar. Cert este ca o speta de aplicare prin incriminarea acestor infractiuni este cea pronuntata de Secţia penală a Tribunalului Ialomita (Decizie nr. 74/2007 din 27/02/2007).

Am citat de aici www.avocatnet.ro/content/for...

Deci art. 205 şi art. 206 din Codul penal mai sunt sau nu in vigoare?
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
cerul, utilizator
Daca cititi primul meu post, o sa vedeti ca am pus ghilimele la cuvantul "dezincriminate" si am specificat ca nu intru in polemica, au curs tone de opinii pe aceasta tema, cert este ca in practica actiunile pentru insulta si calomnie NU SE ADMIT. Deci dosarele primesc NUP pe banda rulanta.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
Alex Chiciu, Avocat
Am inteles. Totusi daca se ajunge aici si se da NUP iar cel incriminat va mai actiona iarasi in acelasi mod ce se poate intampla?

Deci se ramane aici?Legea nr. 61/1991 (Actualizata 2008):
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
cerul, utilizator
o sa depun plangere..si voi vedea cum va sta treaba apoi..multumesc!
@ cerul: da, se ramane pe taram contraventional, sau se pot cere daune materiale si/sau morale in instanta civila, dar pentru daune materiale nu se prea poate face proba prejudiciului suferit, iar cele morale pe langa ca trebuie sa se plateasca taxa de timbru la valoarea cuantumului daunelor cerute, sunt la latitudinea instantei.
Daca primeste NUP si recidiveaza, intr-un final ar putea primi o amenda penala dar ma indoiesc sincer.
@corina25: succes.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
Alex Chiciu, Avocat

Alte discuții în legătură

Art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare? dandanaua dandanaua Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal au fost abrogate în 2007.In 2008, curtea constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care ... (vezi toată discuția)
Penal sau civil? jon53 jon53 Buna ziua, Daca intr-un dosar penal nu s-au luat in considerare decat amenintarile iar calomnia si insulta nu, va intreb daca mai sunt sau nu incriminate cele ... (vezi toată discuția)
Insulta, calomnie liamic43 liamic43 Va rog sa-mi spuneti, daca insulta si calomnia(art.259 c.p) se pedepsesc sau au fost scoase din c.p? Nu ma intereseaza ca vor fi sau nu introduse in noul ... (vezi toată discuția)