avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somer cu contract de munca \"pe drepturi de autor\"?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somer cu contract de munca "pe drepturi de autor"?

* de la 01 august 2011 sunt somer cu acte in regula.
* in asteptarea unui job corespunzator, as putea sa prestez in baza unui contract
de munca "pe drepturi de autor" fara sa pierd dreptul legal la ajutorul de somaj?
* un posibil angajator mi-a spus ca e legala formula, dar eu nu vreu sa risc sa pierd
ajutorul de somaj pentru o intelegere "part time" despre care nu stiu cat poate sa dureze...
* astept cu incredere raspunsul dvs. si va multumesc cu anticipatie.:sorry:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:12, 12 Septembrie 2011
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Normele de aplicare a Legii 76/2002 precizeaza:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

4. Contractul pe drepturi de autor nu face parte din "activitati autorizate" expuse mai sus.

5. Dar e bine sa mergeti si la Agentia de Somaj sa intrebati, pentru mai multa siguranta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate un somer sa-si deschida asociatie familiala fara a pierde somajul? liliana redai liliana redai Poate un somer sa-si deschida asociatie familiala,fara a pierde somajul? Nu sunt la curent cu noile reglementari...ma intreba o cunostinta daca isi poate ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in somaj Nvalentina Nvalentina Buna seara, As dori sa stiu daca sunt in somaj pana in 2011 si am un contract de drepturi de autor pe perioada de 2 luni,pot beneficia de ambele venituri sau ... (vezi toată discuția)
Somaj alexa-yvonne alexa-yvonne daca sunt in somaj si as vrea sa imi fac pfa imi pierd somajul? (vezi toată discuția)