Buna ziua. In cazul in care detii drept de servitute asupra unui teren pe care nu esti coproprietar, este posibila parcarea atat timp cat calea de acces nu este blocata?
Suntem in situatia in care avem apartamente intr-un cartier rezidential din Bucuresti iar dezvoltatorul, care este si proprietarul drumurilor a luat decizia de a angaja o firma de paza pentru a bloca rotile autoturismelor care parcheaza pe drumul de acces, fara sa blocheze trecerea, desi in contract exista clauza:
"Drept de servitute perpetua, pentru auto si pietonal asupra terenurilor aflate in interiorul ansamblului cu destinatia de drumuri, ce fac legatura dintre drumul public si blocul in care se afla Apartamentul. Dreptul de servitute este gratuit pe toata durata de existenta a apartamentului cumparat. Pentru exercitarea dreptului de servitute, Promitentul Vanzator nu va percepe Promitentului Cumparator nici un pret."
Scopul comercial al dezvoltatorului este acela de a creste vanzarile pentru locurile de parcarea care i-au ramas nevandute, pretul unui loc de parcare suprateran fiind 5.000 euro.
De asemenea, considerati masura cu blocarea rotilor locatarilor ca fiind una legala in aceasta situatie?
Obtinerea unei servituti de trecere in mod cert nu va da dreptul de a parca masina pe acel drum si aveti doar folosinta drumului strict pentru ce v-a fost conferita. Ganditi-va ca stati la tara si ati avea servitute de trecere prin curtea cuiva sa ajungeti la fantana sa luati apa, aceea fiind singura fantana din zona. Dreptul de a trece prin curtea omului pana la fantana v-ar da dreptul sa va puneti cortul in curtea omului? In mod cert, nu. Proprietarul terenului (dezvoltatorul) are obligatia sa asigure folosinta dreptului de servitute pentru toti cei care au achizitionat apartamente in zona. Pe de alta parte, fiind proprietate privata si zona rezidentiala, in mod cert exista un regulament al asociatiei.