avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Folosirea abuziva a unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Folosirea abuziva a unui teren

Casa a fost inchiriata unei societati.
In contract s-a mentionat ca o clauza :
Se inchiriaza o casa de 80 mp cu anexe;
chiriasului i se pune la dispozitie portiunea ce face acces la wc-uri, (adica aleea pavata cu piatra), iar el se obliga sa pastreze curatenia pe spatiul de folosinta comuna.

Curtea are o suprafata de 250 mp.
De ceva timp chiriasul a pus un gard care separa casa de curte si a inchis portile cu lant.
Eu nu locuiesc acolo, dar puteam folosi curtea pentru mine, insa acum nu mai am acces in curte deoarece nu pot intra iar chiriasul o foloseste pentru activitatile lui recreative:
-a montata gratar, sezlonguri si masa cu umbrela unde in weekenduri vine cu familia si prietenii.
Ce pot face?
Cui ma pot adresa?
Casa a fost inchiriata de parintii mei care au decedat acum cativa ani, iar contractul s-a incheiat intre ei si chirias.
Cel mai recent răspuns: Graminede , utilizator 15:17, 4 Septembrie 2008
Graminede, citeste cu mare atentie acel contract de inchiriere, mai ales clasuzel, vezi exact ce si cum si soliciti in instanta rezilierea contractului. Este singura solutie in acest caz. Cat despre acea "tulburare de posesie" invocata de chirias nici nu poate fi vorba. Nu are calitate de proprietar!
tudorioan a scris:

Graminede, citeste cu mare atentie acel contract de inchiriere, mai ales clasuzel, vezi exact ce si cum si soliciti in instanta rezilierea contractului. Este singura solutie in acest caz. Cat despre acea "tulburare de posesie" invocata de chirias nici nu poate fi vorba. Nu are calitate de proprietar!

Nu trebuie sa fii proprietar ca sa existe infractiunea de tulburare de posesie... (chiar numele infractiunii spune posesie nu proprietate... cele 2 notiuni nu se confunda!)... dar in cazul de fata nu cred sa fie vorba de aceasta infractiune intrucat nu a rupt lacatul de la poarta sa mearga la WC (sau nu a mers acolo gasind poarta deschisa) calcand pe proprietatea inchiriata ci doar vroia sa stie cum poate ajunge la acel nenorocit de WC fara sa incalce legea...

Cea mai buna solutie e rezilierea contractului si eventual dupa aceasta reziliere faceti un alt contract cu ei in care sa specificati expres ca WC-ul e comun si sa nu puna garduri de nici un fel pe acel teren daca doar acest gard si aceasta cale de acces va deranjeaza si mentionati expres orice altceva ce v-ar putea deranja in viitor...

Later edit: Culmea... am uitat de cea mai importanta chestie#-o... chiria o platesc? Daca da, cui o platesc? O platesc regulat sau au intarzieri? Intreb asta intrucat dupa cate am inteles proprietarii au murit demult iar ei trebuiau sa plateasca o chirie lunara proprietarului... daca nu au platit pe o anume perioada e motiv in plus de reziliere...
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Buna ziua,
am citit de atatea ori contr. incat cred ca-l stiu pe de rost :D
Chiria mi-a platesc mie lunar, deoarece eu sunt unicul mostenitor, deci nu am probleme cu plata chiriei...problemele sunt cu faptul ca si-au asumat abuziv dreptul de a folosi curtea inh scopuri personale, fara a ma anunta ci pur si simplu am gasit legate portile care duceau in gradina.
De reziliere nici nu se pune vorba, deoarece nu vrea asa ceva...
Dar eu va intreb: pot sesiza inspectoratul teritorial de constructii, ca a modificat o veche bucatarie de vara care era anexata casei, intr-o camera dotata cu curent elctric si apa, fara acordul meu??? Iar pe o portiune de teren a montata 3 wc ecologice, ocupand o suprafata destul de mare din terenul liber???
In aceasta situatie ce sa fac???
Nu am gasit prea mult ajutor la avocatul cu care am discutat.
Multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2008
Graminede, utilizator
Buna ziua,
am citit de ataea ori ctr. incat cred ca-l stiu pe de rost :D
Chiria mi-a platesc mie lunar, deoarece eu sunt unicul mostenitor, deci nu am probleme cu plata chiriei...problemele sunt cu faptul ca si-au asumat abuziv dreptul de a folosi curtea inh scopuri personale, fara a ma anunta ci pur si simplu am gasit legate portile care duceau in gradina.
De reziliere nici nu se pune vorba, deoarece nu vrea asa ceva...
Dar eu va intreb: pot sesiza inspectoratul teritorial de constructii, ca a modificat o veche bucatarie de vara care era anexata casei, intr-o camera dotata cu curent elctric si apa, fara acordul meu??? Iar pe o portiune de teren a montata 3 wc ecologice, ocupand o suprafata destul de mare din terenul liber???
In aceasta situatie ce sa fac???
Nu am gasit prea mult ajutor la avocatul cu care am discutat.
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! acum 1 an am inchiriat o casa si "teren", asa cum ... Doru Onofrei Doru Onofrei Buna seara! Acum 1 an am inchiriat o casa si \"teren\", asa cum este stipulat in contract, de la un proprietar persoana fizica. Respectivul are o curte de ... (vezi toată discuția)
Actiune posesorie Iovanca Iovanca Buna ziua, Am urmatoarea situatie: O soc. comerciala inchiriaza altei soc.com. un spatiu comercial. Soc. chiriasa nu plateste chiria timp de cateva luni, iar ... (vezi toată discuția)
Distrugerea unui gard construit pe terenul meu constituie tulburare de posesie costi1972 costi1972 Cetateanul Nicolae a inchiriat doua terenuri pe care le foloseste din anul 2013. In luna martie 2013, in urma unei masuratori si a unei documentatii ... (vezi toată discuția)