sunt angajata din 8 martie 2011 pe perioada determinata de 6 luni,in septembrie mi s-a prelungit contractul pe inca 6 luni,eu find insarcinata in 4 luni jumatate nu ma incadrez in postnatal,dar am inteles ca am dreptul la cele 126 de zile de prenatal,daca ma duc la servici pana in noiembrie si cu cele 126 de zile as avea pana in 8martie si as face un an,dupa aceea as avea dreptul la somaj???va rog sfatuiti-ma si pe mie ce pot sa fac,am dreptul sa iau somaj?
1. Pentru a va da o solutie corecta va rog sa precizati data prezumata a nasterii si data cand expira CIM prelungit in septembrie (banuies ca expira pe 8 martie 2012).
2. S-ar putea sa beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile) si de CCC pana la 2 ani si fara sa intrati in somaj.
1. Pe data de 08.03.2012 va inceta CIM de drept (art.56i din Codul muncii) indiferent de starea in care va aflati dvs.
2. Veti intra in concediu de maternitate (cele 126 de zile) iar certificatele medicale le veti duce la angajator care le va calcula si plati.
3. Iata ce spune Legera 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
4. La data de 08.03.2012 veti aveti 12 luni de contract dar nu vor fi 12 luni de cotizare la somaj deoarece concediul de maternitate (cele 126 de zile) nu constituie perioada de cotizare deoarece indemnizatia este suportat de stat si nu de angajator (unitate).
5. - Ce statut aveati inainte de 08.03.2011? Erati eleva, studenta la zi, erati in somaj.
- Este important sa stiu asta pentru a gasi o soluti macar pentru CCC pana la 2 ani.
6. Nu e rau sa mergeti si sa puneti intrebarea si la Agentia de Somaj de care apartineti.