avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii concediu pre si postnatal, ccc sau somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii concediu pre si postnatal, ccc sau somaj

Buna seara, sunt angajata din 03 07 2012< in luna aceasta am ramas si insarcinata< voi naste la inceputul lunii martie 2013, cand as dorii sa intru in prenatal.Ce trebuie sa fac pt a beneficia de concediu de maternitate? As putea beneficia de ccc sau somaj la terminarea concediului de maternitate?
Mentionez ca nu am 12 luni consecutive lucrate si nici insumate in ultimii 2 ani...nici nu am mai luat somaj. Multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:18, 22 Ianuarie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. - Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa aveti cel putin o luna lucrata inainte de luna in care vi se elibereaza certificatul de concediu de maternitate.
- Asadar veti beneficia de concediu de maternitate si, dupa nastere, de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar.
- Certificatele pentru concediul de maternitate va sunt eliberate de medicul curant ginecolog sau de medicul de familie si le prezentati angajatorului care le calculeaza si le plateste.

3. - Pentru a beneficia de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, conecdii medicale, concediu de maternitate etc.).

- Daca nasterea are loc in martie 2013 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2012 - martie 2013.

- Spuneti ce statut ati avut in lunile aprilie, mai, iunie 2012 (nu ati fost eleva sau studenta, sau ce anume ati facut?).
Buna seara si multumesc pt promptitudinea raspusului..nu am lucrat in tara iar contract de munca am din iunie 2012..deci pot lua decat somaj...in cazul incetarii contractului de munca.
Daca in aprilie, mai si iunie 2012 ati lucrat in UE, cu acte in regula, veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Am contract din 15.12.2011-31.03.2012 si este editat in spaniola..ce e de facut...am rezidenta nelimitata
Cat dintr-o luna trebuie sa am lucrata ca sa se puna ca si luna intreaga? Cate zile trebuie sa am cotizate? Multumesc
Lunile o4, 05,06 nu am lucrat cu carte de munca deci nu am cotizat si nu se iau in calcul..din 03.07/2012 am contract si vreau sa lucrez pana la sf 02-2013..la inceputul lunii martie o sa nasc.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
ContSters277082, utilizator
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil CISYK CISYK Buna ziua! Sunt insarcinata si in luna noiembrie ar trebui sa nasc. Problema este ca mi-am dat demisia de la fostul loc de munca in15 februarie 2012 unde am ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie ccc simonaoti simonaoti Buna ziua, mam angajat in 27 septembrie 2011 in 7 iunie am nascut ,la 37 de saptamani la alea 12 luni pt indemnizatie se pune si concediu prenatal si posnatal ... (vezi toată discuția)
Dreptul la indemnizatia de cresterea copilului denyy10 denyy10 Buna ziua,cumnata mea intampina o problema si anume,lucreaza incepand cu februarie 2012,in iunie a ramas insarcinata si si-a schimbat locul de munca incepand ... (vezi toată discuția)