avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... loc de munca mobil sau fix?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

loc de munca mobil sau fix?

Buna ziua,

Potrivit art.17 alin.(3) lit. b) din Codul Muncii, in CIM trebuie sa se inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, asadar, cu privire la inscrierea locului muncii in CIM sunt posibile doua situatii:
- stabilirea unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca: sediu social sau puncte de lucru ale angajatorului
- posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care nu este prevazut un loc de munca fix.
Insa, chiar daca in CIM nu este prevazut un loc de munca fix, trebuie specificate locurile in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea. Altfel spus, nu este admisibil ca in CIM sa se prevada ca salariatul va presta activitatea oriunde programul o va cere, ci locurile de munca trebuie in concret stabilite cu evidentierea unitatii, subunitatii, localitatii, etc.
In situatia in care salariatul nu are un loc de munca fix, la pct. D, alin. 2 se completeaza locurile de munca in care salariatul urmeaza sa presteze activitatea partile putand recurge la clauza de mobilitate stabilita de art. 25 din Codul Muncii. In privinta clauzei de mobilitate, legea prevede ca partile pot stabili o astfel de clauza in contractul individual de munca, in considerarea specificului muncii, care presupune ca executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca iar in acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

Astfel, avand in vedere cele de mai sus, cum este corect ca in cazul unui Sofer sau Agent Vanzari, care desfasoara activitatea pe raza unui judet, sa aiba loc de munca mobil sau fix?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: blu_angel , utilizator 10:15, 17 Ianuarie 2013
Locul de munca nu este fix in acest caz.
Se poate mentiona: "in zona arondata" iar zona va fi trecuta in fisa postului.
Buna ziua,

societate prestari servicii in domeniul IT, are contracte cu cateva firme din tara. Lucrarile de intretinere si reparatii se executa la sediile firmelor respective. Tinand cont de cele prezentate mai sus, locul de munca pentru un inginer IT este fix sau mobil?
Daca este mobil asa cum se intelege potrivit articolului 17 din Codul Munci, la pct. D din CIM enumar toate firmele cu care societatea are contract?

Se poate trece in c.i.m. ca loc de munca sediile firmelor respective sau salariatul işi va exercita obligatiile sale de serviciu intr-o anumita raza determinata (la sucursale, şantiere, puncte de lucru, alte SC) ori in alte localitati decat cea in care se afla angajatorul la care s-a incadrat in munca.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa unui loc de munca fix Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Cum trebuie sa apara scris in contractului unui angajat care lucreaza in domeniul constructiilor la o firma ce isi schimba aproape anual locul de ... (vezi toată discuția)
Angajat intr-o localitate unde nu este punct de lucru andreealexie andreealexie As vrea sa stiu in ce conditii pot angaja o persoana sa lucreze in orasul ei de domiciliu far ca societatea sa aiba punct de lucru acolo. De ex. societatea ... (vezi toată discuția)
Loc de munca in cim zxz19 zxz19 bina ziua firma are ca obiect de activitate si \"consultanta de management\" - avand acest lucru in vedere am urmatoarea intrebare: - pentru un angajat al ... (vezi toată discuția)