avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare taxa avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare taxa avocat

Am avut anul acesta o problema juridica. Vecinul meu m-a dat in judecata pentru revendicare imobiliara. Din start sansele lui de a castiga erau ca si inexistente deoarece dupa ce i-am dat acordul pentru a-si construi un magazin( care nu este in vecinatatea proprietatii noastre, el locuind la intersectia a doua strazi iar constructia noua este pe strada perpendiculara strazii pe care avem noi proprietatea ) a venit cu solicitarea de a-i semna un proces de vecinatate. Am refuzat acest lucru deoarece a construit pe zidul de granituire inainte de a deveni proprietar ( era doar chirias ) si fara acordul familiei mele. Ne-a dat in judecata initial pentru actiune in granituire. Crezand ca procesul va fi de lunga durata si din dorinta de a rezolva cat mai repede, am angajat un avocat. I-am dat avocatului suma solicitata iar dupa 2 sedinte in care s-a amanat din lipsa precizarilor de actiune a reclamantului( vecinului ), la cea de-a treia sedinta vecinul a renuntat la judecata. As dori sa stiu daca am posibilitatea de a-i cere plata cheltuielilor cu avocatul sau daca suma respectiva trebuie sa o cer avocatului sa mi-o returneze, in conditiile in care avocatul este o buna cunostinta si mie personal nu mi-a dat chitanta. Mi-a spus ca a pus o copie a chitantei la dosar. Dar din moment ce nu s-a judecat nu vad in ce masura aceasta suma pot sa o recuperez de la vecin. Multumesc mult pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:27, 14 Septembrie 2011
Cheltuielile de judecata se acorda de instanta de judecata prin hotarare. Daca reclamantul a renuntat la judecata, paratul are dreptul de a i se acorda cheltuielile de judecata daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata. Prin urmare, la momentul renuntarii trebuiau solicitate de catre dvs sau de catre avocatul dvs cheltuielile de judecata. Trebuie sa faceti rost de incheierea judecatorului prin care s-a luat act de renuntarea la judecata pentru a vedea care este situatia cheltuielilor de juecata.
art.246 alin 3 cod proc civila spune ca in situatia in care reclamantul renunta la judecata dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta, la cererea paratului, il va obliga pe reclamant la plata cheltuielilor de judecata. Deci, in baza chitantei de la dosar si a solicitarii facute de el, veti primi cheltuielile de judecata. Insa acest lucru trebuia facut la ultima sedinta.
daca va aflati in situatia de a nu fi cerut cheltuieli de judecata incluzand onorariul avocatului care v-a reprezentat, va trebui sa promovati o alta actiune avand ca obiect plata cheltuielilor de judecata. Dovada o veti face cu chitanta depusa la dosar si cu incheierea judecatoreasca prin care instanta ia act de renuntarea la judecata a reclamantu
Avocatului nu puteti sa ii cereti, pt ca nu e vina lui ca procesul a incetat. Doar daca v-ati inteles pt un anumit onorariu per infatisare, sa va returneze restul, in afara de infatisarile avute, dar ma indoiesc ca este cazul.
In rest, puteti solicita cheltuielile de judecata si separat, atentie la prescriptie.
Normal, prin intampinarea pe care ati formulat-o prin avocat ales(presupun!), acesta a solicitat si cheltuielile de judecata pe care urma sa le faceti cu acel proces. Prin urmare, cheltuielile de judecata, onorariul avocatului, se recupereaza de la reclamant chiar daca a renuntat la judecata. In acest sens instanta a luat act de renuntarea la judecata printr-o incheiere si tot acolo ar fi trebuit sa se consemneze si restituirea cheltuielilor de judecata (onorariul avocatului!) catre parat. Direct de la avocatul care v-a reprezentat interesele in proces nu puteti solicita restituirea onorariului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Granituire aordodi aordodi Buna ziua. S-a finalizat procesul de granituire prin care unul din vecini a cerut ca sa se stabileasca linia de hotar şi demolarea unor anexe construite ... (vezi toată discuția)
Avocatul nu cere cheltuieli de judecata ! bukinst bukinst In mai multe procese pe care le/am castigat pe fond dar paratul a facut apel, avocatul meu nu a solicitat cheltuieli de judecata, desi nu mi-a cerut parerea ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat noisette noisette am facut o actiune privind obligarea de a face si vineri ajungem la a doua infatisare. paratul a executat obligatia ce o avea, urmand ca vineri la al doilea ... (vezi toată discuția)