Baiatul meu pe 08.10.2008 a suferit un accident de masina,era in partea dreapta a soferului.Accidentul s-a produs din vina soferului.In urma accidentului a stat in spital de pe 08.10.2008pina pe 07.11.2008.Acum dupa atita timp a primit citatie de cerere de chemare in judecata ca sa plateasca suma de 5,745,91 lei.Cine trebuie sa plateasca spitalizarea?El sau soferul?El a fost victima.A adus la spital si adeverinta de la serviciu in urma careia a beneficiat de concediu medical pina in luna aprilie 2009,el nu a mai putut sa se duca la munca.Cine are obligatia de a face cercetarile sa se dovedeasca cine a fost de vina?Ce trebuie sa faca baiatul meu in cazul asta?Va multumesc.
Intrebarea este-in urma accidentului rutier a fost deschis dosar de cercetare penala?daca da, atunci este necesar sa formulati a adresa catre I.P.J unde sa solicitati stadiul de solutionare a dosarului de cercetare penala cat si evidentierea macar in forma incipienta a vinovatiei in producerea evenimentului rutier.
Spun in forma incipienta pentru ca unitatea de parchet se va pronunta prin rezolutie sau ordonata cat si daca invinuitul va fi trimis in judecata prin rechizitoriu, asupra vinovatiei in produerea evenimentului rutier
Daca unitatea de politie va declara vinovat pe soferul auto aunci va trebui sa luati legatura cu acesta solicitandu-i asigurarea obligatorie de raspundere civila(RCA) care in mod automat va prelua raspunderea civila a acestuia, iar dumneavoastra o veti putea prezenta unitatii de spital pentru ca aceasta persona juridica sa se adreseze societatii de asigurari, emitenta politei de asigurare cu o cerere de despagubire, sau daca acest lucru este tardiv veti putea solicita instantei de judecata introducerea in cauza a soferului vinovat de producerea evenimentului prin formularea unei cereri de chemare in garantie care va viza si nominalizarea in vederea citarii si a asiguratorului de raspundere civila
De fapt toate cheltuielile pe care le datorati catre unitatea de spital si catre alte organisme vor putea fi suportate de catre societatea de asigurari cu conditia sa demonstrati legatura de cauzalitate dintre evenimentul produs si vatamarile suferite/costuri necesare refacerii dvs.
Daca insa nu a fost deschis un dosar de cercetare penala, si politia nu a incheiat nici proces verbal(ceea ce este putin probabil)va trebui sa faceti dovada vinovatiei conducatorului auto de producerea evenimentului care va asigur ca nu va fi usor, dar repet nu cred ca unitatea de politie nu a intocmit macar un proces verbal de constatare a contraventiei sau dosar de cercetare penala.
Pentru alte informatii va stau la dispoziti pe e-mail-ul meu!
@butucaru , va rog frumos sa nu mai postati invitatii in vederea contactarii, deoarece conform Regulamentului acestui forum, acest fapt echivaleaza cu publicitatea mascata.Exista optiunea mesageriei private pentru acest gen de mesaje.