avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Colegul de birou mi-a facut plangere penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Colegul de birou mi-a facut plangere penala

Buna ziua,
Am nevoie de un ajutor in cazul meu.Colegul meu de birou mi-a facut plangere penala pentru abuz in serviciu, deoarece la solicitarea unui sef ierarhic de-al nostru care ma rugat sa ii transmit unei persoane (agentului de paza de la firma) sa vina la noi in birou pentru aplanarea unui conflict verbal.
Aceasta se considera abuz in serviciu?
Eu pot actiona in judecata pe colegul meu daca se dovedeste a fi nefondata plangerea penala impotriva mea?
Pot cere daune morale in situatia de fata?
Multumesc anticipat pentru sfat.
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 07:13, 18 Septembrie 2011
Tu stii mai bine ce ai facut. Vezi mai jos, daca te incadrezi. Eu, dar as fi seful vostru v-as desface c.i.m. pentru ca, in loc sa munciti, va ocupati de...nimicuri!

ART. 246
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
ART. 247
Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi
Îngrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
ART. 248
Abuzul în serviciu contra intereselor publice
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
ART. 248^1
Abuzul în serviciu în formă calificată
Dacă faptele prevăzute în art. 246, 247 şi 248 au avut consecinţe deosebit de grave, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Darie Tudor, utilizator
In speta nu poate fi vorba de o fapta prevazuta de legea penala.Daca solutia procurorului va fi de neincepere a urmaririi penale ,-ulterior daca este cazul confirmata de primul procuror si instanta de judecata-aveti dreptul sa va adresati cu plangere penala impotriva acestui coleg pentru comiterea infractiunii de denunt calomnios,constituindu-va parte civila.
buna Tudor,
Eu personal nu am facut nimic,doar am indeplinit solicitarea unui sef ierarhic superior de a merge si a chema o persoana in biroul lui (doar atat am facut).Mai amintesc faptul ca persoana care a facut plangerea nu a vrut sa stea cu mine in birou (si de aici a plecat totul).El a inceput cu amenintari de genul ,, aduc procuratura pe voi...,va arat eu cine sunt ...si alte cuvinte. P.S sotia lui lucreaza la Parchetul de pe langa Tribunal).De retinut faptul ca acea persoana nu ,,incape" de mine de mult timp (ii este teama sa nu ii iau locul).Toata discutia a avut-o cu seful ierarhic superior (mai mult pe el la amenintat...) eu personal nu am intervinit in discutiile avute de cei doi.In mesajul anterior am intrebat
Daca pot actiona in judecata pe colegul meu daca se dovedeste a fi nefondata plangerea penala impotriva mea?
si daca pot cere daune morale in situatia de fata?
Multumesc mult pentru sfat.
Dar cum fac dovada de comiterea infractiunii de denunt calomnios?
Sefii nostrii cunosc situatia aceasta tensionata dintre noi doi dar cred ca le este teama de ,, el" deoarece si ei au primit amenintari ca le va urmari telefoanele si sa aiba de grija ce fac sa nu se puna cu el, etc.....
In cadrul unitati sa constituit si o comisie de disciplina ca urmare a acestui incident si colegul meu a fost sanctionat cu avertisment scris(au fost audieri,inregistrari,etc...-eu am fost numit ca martor).
Doar dupa ce primiti solutia de NUP de la parchet,sau sentinta de la instanta de judecata(daca se va ajunge acolo),puteti depune plangere pentru denunt calomnios.Cititi va rog,cu atentie:

Codul Penal Roman incrimineaza in art. 259 denuntarea calomnioasa adica infractiunea de reclamare catre organele de urmarire si cercetare penala a unei alte persoane pentru fapte sau incalcari ale legii penale , care nu s-au savarsit in realitate.
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Partea vatamata se poate constitui parte civila daca sunt intrunite conditiile raspunderii civile a acestuia, printre care si existenta unui pejudiciu material sau moral. In privinta celorlalte aspecte, ar trebui sa detaliezi un pic.
In primul rand, denuntarea calomnioasa presupune o plangere din partea celui afectat de denuntul calomnios. In rest, textul este clar, este necesar ca invinuirea facuta prin plangerea penala sa fie una mincinoasa adica nereala, si bineinteles sa existe vinovatie. Ideea este ca cei care fac o plangere penala impotriva unei persoane sa o faca cu responsabilitate, pentru ca altfel isi asuma un risc, acela al raspunderii pentru denuntare calomnioasa, dar numai daca sunt intrunite conditiile acestei infractiuni, deci nu in mod automat.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)
Calomnie janos04 janos04 Buna ziua.Copilul meu a fost acuzat pe nedrept de membrii unei formatii,ca a furat un microfon de la locul de munca(el fiind ospatar).A fost anchetat la locul ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios danasencu danasencu Buna ziua! Sunt functionar public in cadrul unei primarii. Vecinul meu a formulat o plingere penala impotriva mea pentru denunt calomnios, abuz in serviciu ... (vezi toată discuția)