avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata in regie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata in regie

Ma intereseaza care este diferenta dintre salariu tarifar si plata in regie.
Multumesc!
Revin ,
In cazul in care la o firma de paza platesc in regie, nu se tine cont de orele suplimentare si cele de noapte?
Sau daca pot plati pe ora un tarif mai mic, si la sfarsitul lunii nu ajung la sal. minim pe economie? In conditiile in care eu obtin de la client 6 lei pe ora,pot platii angajatul cu 3,5 lei pe ora ca sa-mi ramana si pentru impozit si un eventual mic profit?
Spuneti-mi cum e mai bine sa fac sa fie si legal si convenabil!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Kamita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 6 Aprilie 2012
Salarizarea in regie este modalitatea de stabilire a salariului dupa timpul lucrat.

Personalul incadrat in aceasta forma este platit dupa timpul lucrat fara a se tine seama de cantitatea sau calitatea muncii depuse.

Salariul tarifar se stabileste pe ora, iar cel efectiv se obtine inmultind numarul orelor lucrate intr-o luna cu salariul orar.

Salariul tarifar este o valoare (suma de bani), iar plata in regie este o modalitate de stabilire a salariului.
Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.
1. Salariul brut include si sporul de vechime ?
2. Daca salariatul lucreaza la o societate cooperatista mestesugareasca cu obiect de activitate fabricarea mobilei, si in luna respectiva nu sunt comenzi destule astfel incat sa se obtina salariul brut 700 lei si i-ar iesi salariul 500 lei. Ce se intampla in aceasta situatie? Ce ar trebui sa faca angajatorul? (MENTIONEZ ca salariatul NU are spor vechime)
Multumesc!
1. Salariile brute pot include sau nu sporul de vechime.. totul depinde de modul de reglementare al acordarii acestuia ..

2. art.164 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim gelone gelone cooperatia mestesugareasca plateste salariul in functie de vanzari ! nu este obligata sa asigure salariul minim? (vezi toată discuția)
Conditie salar minim pe economie justice86 justice86 Buna ziua.Un angajat care o sa se angajeze pe durata nedeterminata poate fi conditionat prin art f1 din contractul de munca in care la criteriul de evaluare ... (vezi toată discuția)
Cum este corect? Kostyka Kostyka Este coret ca un angajat cu contract de munca de 8h/zi, sa fie platit functie de numarul de ore pe care le realizeaza intr-o luna de 260h cu 2-3 lei la ora? Ce ... (vezi toată discuția)