avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suportarea pasivului succesoral de catre minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suportarea pasivului succesoral de catre minor

Buna dimineata.Am o situatie in privinta careia as vreasa ma lamuresc.Sunt tutorele unei fetite, a carei mamica a decedat in luna martie 2008. Dezbaterea succesorala a avut loc in septembrie 2009. In vederea demersurilor necesare vanzarii imobilului aflat in patrimoniul defunctei , s-au achitat o serie de datorii .Astazi, am primit o invitatie la conciliere de la o firma care distribuie apa , cum ca la fastul imobil al defunctei( care a fost vandut) , exista un debit de vreo 23 de milioane.In sept-octombrie 2009 deci imobilul a fost vandut, am inteles ca pe numele cumparatorilor exista doar 3 facturi, restul , cam 20 de milioane fiind debitul acumulat pana la data vanzarii.Minora al carei tutore sunt nu a mai locuit acolo dupa moartea mamei , adica din martie 2008.In schimb, a locuit sora ei , majora, cea care a si efectuat consumul de apa. NU stiu daca exista facturi restante emise la ,,epoca,, vietii defunctei.
Intrebara mea este, ce obligatii are cea mica, stiu ca ca devreme ce a acceptat mostenirea, fie si sub beneficiu de inventar, trebuie sa suporte si pasivul, in limita activului dobandit..Pasivul succesoral se considera doar acela existent pana la data mortii defunctei, sau si acela nascut dupa data decesului si pana la data dezbaterii succesorale? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:02, 17 Septembrie 2011
Se suporta in limita activului, fiind minor a acceptat sub beneficiu de inventar. Iar datoriile sunt si cele generate dupa deces si pana la achitarea lor de catre mostenitori conform certificatului de mostenitor, pe cotele parti de succesiune.
Multumesc. As mai vrea sa stiu, intrucat nu am de gand sa se ajunga in instanta fiindca ar fi vora despre cheltuieli de judecata, in ipoteza in care minora si sora ei au primit cote egale de mostenire, insa sora ei se afla la acest moment in situatia in care este de negasit, si chiar de ar fi, o executare impotriva ei ar fi fara succes, intrucat a risipit tot ce a primit drept mostenire , ar putea fi, prin absurd, minora sa suporte intregul debit, in ideea de a-si recupera apoi banii de la sora ei? Poate fi tinuta de intreaga datorie, in sensul unei solidaritati pasive?
Nu se poate! este minora si nu poate nimeni garanta in numele ei, ca reprezentant legal, pentru obligatia altuia.
In plus este acea acceptare sub beneficiu de inventar.
Datoriile dobandite dupa deschiderea succesiunii sunt datorii specifice actelor savarsite de coproprietari, nu mai au legatura cu succesiunea. Contractul de furnizare este un act de conservare prin raportare la bun care profita tuturor coindivizarilor- cele doua surori. Daca cea mica nu a mai locuit acolo, inseamna ca a lasat mandat tacit sorei mari sa exercite prerogativa posesiei si folosintei singura. Daca sunt cheltuieli realizate exclusiv de sora mare, atunci in sarcina ei sunt.

Asta e parerea mea. Acum...ganditi-va moral, cat de mare e sora respectiva ? Are mijloacele necesare sa plateasca banii? Daca raspunsul obiectiv este unul ok, atunci vorbiti cu ea sa plateasca. Oricum furnizorii vor chema ambele fete in judecata. Pe ei nu ii intereseaza raportul de mandat tacit dintre ele, lor nici nu le este opozabil. Mandatul tacit este pentru parti, astfel ca sora mai mica daca ar plati sa aiba actiune in regres impotriva celeilalte.

E o opinie.
Multumesc. Din perspectiva aspectului referitor la pasiv, daca el este cel existent pana la deschiderea succesiunii sau pana la dezbatere eram de asemenea nelamurita, cum am spus, fiindca acesta , cat si alte aspecte, cum ar fi acela al actelor savarsite de coproprietari, fara legatura cu succesiunea, ar fi mai usor de elucidat, de demontstrat in instanta.Cu toate astea ma tem ca as pierde, ori ca sa mai platesc si cheltuieli de judecata , nu ar fi de dorit.De vaceea am sa va rog sa ma sfatuiti cat mai la obiect , pentru a sti cum pun problema la momentul concilierii.MUltumesc :)


Contractul de furnizare este un act de conservare prin raportare la bun care profita tuturor coindivizarilor- cele doua surori. Daca cea mica nu a mai locuit acolo, inseamna ca a lasat mandat tacit sorei mari sa exercite prerogativa posesiei si folosintei singura. Daca sunt cheltuieli realizate exclusiv de sora mare, atunci in sarcina ei sunt.


Contractul era acelasi incheiat de defuncta, deci fetele nu au incheiat un alt contract, iar cea mica nici nu ar fi putut, fiind minora.
Mandatul tacit poate fi luat in calcul , atunci cand el ar fi dat de un minor??
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Ajutor..................m-am saturat anucy anucy sora mea a murit intr-un accident de masina in decembrie 2009,mostenitor este fiul sau,ea fiind divortata de sot.bunurile care l-a mostenit fiul sau,minor este ... (vezi toată discuția)
Succesiune casa ipotecata! urgent, va rog! addrienne90 addrienne90 Mama mea a facut in 2004 un credit ipotecar, cu o asigurare de viata. In urma cu o luna aceasta a decedat. Am depus dosar de daune la firma de asigurari insa ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)