avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj

Daca esti la facultate mai ai dreptul sa beneficiezi de indemnizatia de somaj?Colega mea s-a inscris la o facultate de stat fara plata si mentionez ca beneficeaza de somaj(terminand liceul)! Are voie?!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:21, 16 Septembrie 2011
Conform legislatiei in vigoare, subventionarea de catre stat a studiilor pe perioada facultatii nu este compatibila cu acordarea ajutorului de somaj.Poate primi insa ajutor de somaj pana la inceperea facultatii.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor...

2. Asadar legea nu precizeaza daca este vorba de cu sau fara plata, vorbeste numai de admiterea intr-o forma de invatamant.

3. Daca nu anunta Agentia de Somaj ca a fost admisa intr-o forma de invatamant si va continua sa primeasca indemnizatie de somaj va fi pusa sa o restituie si va plati si penalizari.

4. Iata ce mai spune Legea 76/2002:
Art. 47.
(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recupereazã pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã sau, dupã caz, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) se recupereazã de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rãmase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmãresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii de munca florin40 florin40 Va salut cu mare respect.As dori si eu un raspuns la urmatoarea problema.Am un proces pe rol cu fostul angajator pentru plata unor drepturi banesti si as dori ... (vezi toată discuția)
Venituri din contract civil vs indemnizatie de somaj hulian hulian buna seara. Ar fi urmatoarea situatie:o persoana are semnat un contract civil cu salariu peste 900 lei pe luna. indemnizatie de somaj simultan de pana n 500 ... (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie de somaj incasata necuvenit fulguta fulguta ce pot sa fac in cazul in care sunt pus sa restitui indemnizatia de somaj incasata necuvenit, mentionez ce totul s-a intamplat nevoit m-am angajat dar din ... (vezi toată discuția)