buna seara. Ar fi urmatoarea situatie:o persoana are semnat un contract civil cu salariu peste 900 lei pe luna. indemnizatie de somaj simultan de pana n 500 lei. Contractul civil se supune Codului civil. In cazul in speta persoana nu a declarat veniturile la agentia locala de somaj, de cateva luni. Se returneaza banii si se suspenda sau inceteaza indemnizatia de somaj? Daca a declarat mai tarziu, respectiv dupa 3 luni, in loc de 3 zile, cum spune legea, e considerata contraventie sau infractiune? Carui articol din care cod ( al muncii sau de procedura civila) se supune problema? Multam' celor ce-mi raspund.
2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 47.
(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recupereazã pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã sau, dupã caz, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) se recupereazã de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rãmase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmãresc.
multumesc.
si in cazul in care s-a inscris la un curs prin centrul de formare profesionala, la care a renuntat dupa prima zi?
cursul este printr-un proiect european si are la conditii si prevederile art 292 Cod penal, referitor la fals in declaratii.
e o rubrica acolo in care se declara somer cu o zi inainte de a declara ca nu este compatibil cu grupul tinta al proiectului.
Litigii de munca
florin40
Va salut cu mare respect.As dori si eu un raspuns la urmatoarea problema.Am un proces pe rol cu fostul angajator pentru plata unor drepturi banesti si as dori ... (vezi toată discuția)