avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Relatii personale cu minorul, abuz
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Relatii personale cu minorul, abuz

Buna,

Ma bucur ca a fost amintit subiectul despre abuzul drepturilor parintesti. Acest lucru ma priveste direct, deoarece dupa experientele traite 2 ani si jumatate cu tatal fetitei mele (de care m-am despartit inca de la nasterea copilului), doresc sa legalizez situatia (custodie respectiv drept de vizita).

Referitor la dreptul de a avea relatii personale cu minorul, asa cum este el definit in legea 272/2004, in sectiunea 1 aticolul 15, respectiv :

a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.

legiuitorul nu defineste exact, daca toate aceste tipuri de relatii se pot desfasura concomitent sau nu, si nici cat este minimum sau maximum.

Intrebari:
1. In urma procesului am inteles ca se stabileste un program de vizita. Pe langa programul de vizita mai stabileste judecatorul ceva? (adica de cate ori pe saptamana are voie x sa sune, cat e firesc pentru un copil mic de ex., sau ce inseamna poza recenta - o data la o luna, o data la 3 luni etc) ?

2. Cat de des are voie de ex. persoana x sa mearga la scoala sau la gradinita ? Are voie sa viziteze copilul la gradinita zilnic ?
As dori aici sa vorbesc despre hartuire, termenul fiind definit in DEX ca "A necăji pe cineva cu tot felul de neplăceri, a nu lăsa în pace pe cineva; a cicăli, a sâcâi, a pisa." sau "A deranja întruna cu repetarea insistentă a aceluiași lucru (pretenții, reproșuri etc.)" sau despre abuz "Lipsă de măsură; tot ce depășește limitele normale; exces"
Personal cred ca este normal sa te interesezi o data pe trimestru sau semestru la scoala, insa hartuiesti atat personalul didactic, medical etc daca suni obsesiv.
Ce masuri se pot lua in acest sens.

3. Tatal copilului, desi traia in strainatate, "ma bombarda" zilnic cu telefoane, inca si de mai multe ori pe zi, iar daca nu i se raspundea pe fix, suna pe toate mobilele posibile, ale tuturor membrilor familiei, noi fiind o familie mai mare. Apoi, am incercat sa ajung la o intelegere cu el, de nevoie, nu de voie. Maximum ce am putut obtine de la el a fost sa sune o data la trei zile, desi nu mi se pare normal nici acest interval, insa am incercat sa scap de hartuirea zilnica. I-am propus sa vorbim o data saptamanal , insa nu e de acord. Copilul are 2 ani jumate, uneori cand aude deja telefonul, refuza sa vorbeasca, arareori saluta si spune 2-3 cuvinte. El neacceptand faptul ca ne-am despartit suna chiar si cand copilul nu vorbea. Acum, cere informatii tot la 3 zile, inclusiv ce i-am cumparat copilului din banii mei etc.
Consider ca este obsedat, eu de frica am acceptat multe si asta mi-a daunat. Nu consider ca un cuplu care s-a despartit trebuie sa vorbeasca mai des la telefon decat un cuplu normal , doar pentru ca celalalt revendica drepturi ?
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:32, 17 Septembrie 2011
sincer, cred ca are o problema cu dvs...nu cu copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzul drepturilor parintesti ContSters218056 ContSters218056 Buna ziua, In cazul cuplurilor despartite, in care un parinte are custodia copilului, iar celalalt are drept de vizita, cum se demonstreaza si mai ales cum ... (vezi toată discuția)
Comunicare intre parinti dupa divort dianakisser dianakisser Buna ziua, ati punea sa ma ajutati sa ma lamuresc? Am o fetita de 8 ani si am divortat de tatal ei cand ea avea 1 an. Nu ne-am inteles absolut deloc incepand ... (vezi toată discuția)
Hartuire mama prin intermediul copilului g_iulia1974 g_iulia1974 buna ziua, fostul sot spune ca noul cod civil ii da dreptul de a avea contacte cu minorul nelimitat. desi in hot jud nu se prevede asa ceva, el doreste sa ... (vezi toată discuția)