avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... indreptare eroare materiala vs plangere 278 cpp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

indreptare eroare materiala vs plangere 278 cpp

- x biciclist (in stare de ebrietate) intra in aripa lateral spate a unui autovehicul.
- politistii vin la fata locului si intacmesc ulterior un proces verbal antedatandu-l cu data evenimentului in care consemneaza ca autovehiculul nu ar fi dat prioritate; conducatorul auto refuza sa semneze p-v si da o declaratie in care spune ca bicicleta a intrat in masina.

- biciclistul nu depune nici o plangere; deci e clar ca la dosar sunt doar p-v nesemnat de conducator + declaratia conducatorului.

---------------------------------

parchetul da rezolutie de NUP ptr. ca lipseste plangerea prealabila.

In considerente insa scrie ca auto ar fi intrat in bicicleta, ceea ce nu este adevarat.

ACUM conductaorul auto ce posbilitati are ?
1. sa incerce o crr de indreptare a erorii materiale - in sensul ca nu auto ci bicicleta a intrat ?
2. sa atace la prim-procuror cf 278 - ptr rectificarea in sensul consemnarii situatiei de fapt corecte ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: avocat adrian constantinescu , Avocat 16:32, 10 Septembrie 2008
as dori sa mai intreb daca rezolutia se comunica si partii care nu a depus plangere ?
Nu la ambele intrebari! Plangere impotriva solutiei se poate dar nu pe motivele spuse de dumneavoastra ci pe fond! Nelegalitate si netemeinicie!
Conform art.228 al.6, teza a II-a, Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare.
Si situatia de fapt nu tine de fondul cauzei?:O
Potrivit art. 228 alin.1 organul de UP dispune prin rezolutie inceperea UP cand din cuprinsul actelor premergatoare (declaratie , p-v etc) nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prev de art 10 cu exceptia celui de la lit b indice1.
In speta de fata probabil au trecut 2 luni de la producerea evenimentului si procurorul a dat NUP pt ca a
intervenit cazul prev de art 10 lit f adica lipsa plangerii prealabile a partii vatamate.

Dar pb este ca mai exista si cazul prevazut de art. 10 alin. 1 lit d deoarece faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, culpa soferului, asa cum sustineti dvoastra.

Totusi la ce folosete o plangere pe art. 278 mai ales cand solutia va este favorabila. Consider ca va legati la cap cand nu va doare. V-as recomanda sa verificati daca rezolutia a fost comunicata partii vatamate (si soferul trebuie sa solicite comunicarea rezolutiei pt pb cu permisul), caci de la momentul comunicarii curg cele 20 de zile in care se poate face plangerea.

Si nu aveti nici o pb ulterior sa demonstrati, daca va fi cazul, prin probele pe care le veti propune (martori, expertize) ca nu e culpa dvoastra in producerea accidentului. Suntem totusi in faza actelor premergatoare si aici am ramas.
Iar daca au trecut cele 2 luni la revedere tragere la raspundere penala, indiferent de culpa, intrucat termenul acesta este de decadere si astfel nu mai poate fi pusa in miscare actiunea penala.
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2008
ContSters53762, utilizator

Alte discuții în legătură

Rezolutie/ordonanta nup maia.cami maia.cami As dori sa ma interesez de la cunoscatorii in Penal daca: 1) - REZOLUTIA (nup) emisa de procuror si ulterior ORDONANTA (nup) emisa de prim-procuror SE ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime, vatamare din culpa, nup - se mai suspenda/anuleaza permisul? cyan cyan daca in urma unui accident de circulatie au rezultat victime , politia face incadrarea de vatamare din culpa, procurorul pe baza probelor si/sau expertizei ... (vezi toată discuția)
Dispozitia de incepere a urmaririi penale imihai76 imihai76 Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare: Dispozitia de incepere a urmarii penale trebuie adusa la cunostinta si partii vatamate sau doar invinuitului? Va ... (vezi toată discuția)