avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

Buna ziua , de 3 luni am plecat cu demisie din unitatea spitaliceasca in care am lucrat timp de 5 ani ca asistenta medicala. Demisia mea a intervenit datorita faptului ca conducerea nu platea orele si era o dezordine totala pe sectii. In fine ,in urma acestora au ramas 290 de ore suplimentare si neacordate conform art 122,123din legea 53/2003 rep.Am depus sesizare la ITM Timis pentru acest lucru prin care am cerut sa se precizeze pozitia vizavi de aceste ore si alte dreturi neplatite. In urma controlului efectuat sau depistat incalcari repeetate ale CM , astfel ca sa dovedit prezenta orelor suplimentare mai ales ca o mare parte din ele erau in zilele de sarbatori sambete -duminici pentru care angajatorul nu a respectat prevederile CM si nici nu a acordat spor la salariu pentru zilele de sarbatori, aceste drepturi sunt obligati sa le plateasca . In concluzie eu nu mai lucrez in acea unitate, salarul meu de incadrare la acea data (mai 2011) era de 1245 lei, intrebarea mea pentru dvs . ,care este formula de calcul a orelor suplimentare efectuate neplatite? ,care este sporul la salar pentru zilele de sarbatori legale?,respectiv care este totalul procentului pentru aceste ore? si la ce vor fi calculate la salarul de incadrare? ce alte retineri pot exista?.mentionez ca in adresa remisa de la ITM nu au specificat formula, aceste date imi sunt de ajutor pentru a nu fi mintita de fostul angajator.
Cu stima si multumiri.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
dscalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: dscalin , utilizator 20:15, 19 Septembrie 2011

Codul Muncii:

1.
"In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2.

"In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. "

3.
"1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza".

Concluzionand,pt. toate cele 3 cazuri,respectiv lucrul s/d,lucrul in zilele de sarbatori legale,orele suplimentare,cuantumul efectiv al sporurilor acordate il veti regasi stipulat fie in cim ul dvs. fie in CCM aplicabil in unitatea dvs.pt. perioada in care ati desfasurat activitate.
Cat despre salariul la care se aplica aceste sporuri,este salariul de baza pe care dvs. il primeati in momentul in care trebuia sa se faca legal plata acestor drepturi.
VA MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent,va rog frumos am nevoie de ajutorul vostru!!! carmen_pitesti carmen_pitesti Buna ziua,am nevoie urgent de ajutorul vostru,va rog frumos. Lucrez la un supermarket din Pitesti,cu un program in cursul saptamanii impartit in doua ... (vezi toată discuția)
ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentarã în zilele de repaus sãptãmânal, sãrbãtori legale etc kicsiagi kicsiagi Munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care conf. legii nu se lucrează, în cadrul schimbului ... (vezi toată discuția)