avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Aparat de aer conditionat montat la limita teritoriala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Aparat de aer conditionat montat la limita teritoriala

Buna ziua. Casa mea are un culoar in jurul la 50 - 60 cm de gardul vecinului. Casa mea este de peste 40 de ani construita si am un singur geam mic la una din camere. Vecinul sa mutat acum cativa ani, gardul fiind destul de inalt pentru a nu avea vedere unul in curtea celuilalt. Tot vecinul are probleme cu mine ca nu am voie sa am geam acolo fiind la mai putin de 1 metru de gard dar la o distanta mai mare de 5 metri de casa lui. Astazi am montat un aparat de aer conditionat in aceasta camera, iar unitatea exterioara sa montat pe peretele meu, pe proprietatea mea, unitate care normal face un zgomot dar, care acel zgomot din constructia acestor aparate, nu depaseste decibelii impusi de lege. Din nou acest vecin, care mentionez din nou, are casa la peste 5 metri de gard, face scandal ca mi-am montat aer conditionat si face zgomot. De asemenea, acest vecin nu respecta orele de liniste sau de bun simt niciodata, muzica, galagia si zgomotul de zaruri fiind la ordinea zilei, pana tarziu in noapte. Din cate am citi pe forum referitor la distanta dintre 2 proprietati, nu am vazut nimic in aceste legi care sa faca referire la aparatele electrocasnice, care nu se definesc ca si constructie (beton, caramida etc).
Intrebarea mea ar fi, daca exista vreo specificatie referitoare la montajul acestor aparate electrocasnice, si dat fiind cazul de fata si distanta dintre case mentionate mai sus, daca vecinul ar avea vreun temei legal sa ma faca pe mine sa imi demontez acest aparat( precizez ca nu am unde altundeva sa montez unitatea exterioara iar aparatul va folosii la incalzirea pe timp de iarna si racorirea camerei pe timp de vara). Va multumesc:)
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
stefanica81, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefanica81 , utilizator 18:59, 19 Septembrie 2011
In prinvinta aparatului de aer conditionat nu are ce sa va faca.

In prinvinta ferestrei, codul civil spune ca trebuie sa existe o distanta de 19 decimetri (1,9 metri de la zidul casei unde este fereastra si limita de proprietate.

Totusi, conform noului cod civil care va intra in vigoare la 1 octombrie se spune ca pot exista ferestre de lumina si la distante mai mici.

Noul cod civil spune:

Distanța minimă pentru fereastra de vedere
Art. 615. -
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.

Fereastra de lumină
Art. 616. - Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat. §6. Dreptul de trecere Dreptul de trecere
Va multumesc domnule Alex Munteanu. Am primit raspunsul pozitiv pe care il doream. Multa sanatate si respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aparatul de aer conditionat al vecinului Dumitru7319 Dumitru7319 Buna ziua. Vecinul meu si-a montat unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat, pe peretele lateral al balconului lui, dar in fata peretelui meu. ... (vezi toată discuția)
Care este distanta legala dintre geam si vecin avramadalina avramadalina Am construit o casa la o distanta de 60cm de gardul vecinului,iar peretele bucatariei da spre gradina vecinului.Noi am facut un geam la o inaltine de 1,90m de ... (vezi toată discuția)
Ferestrele vecinilor dau spre curtea noastra si tot ei ne cer sa nu mai ascultam la geam mary40 mary40 Buna ziua.Am o problema si nu stiu cum sa o rezolv .Intre casa mea si casa vecina este curtea mea cu o latime de 3 metrii.Vecinii au doua ferestre la baie si ... (vezi toată discuția)