In anul 1976, tatal meu a instrainat sub forma unei chitante de mana o casa de locuit, in acel act nespecificandu-se nimic despre instrainarea terenului.
Din ce am inteles dintr-un raspuns primit pe acest forum, la acea vreme terenurile nu puteau fi instrainate pentru ca altfel erau trecute automat in proprietatea Statului.
Tatal meu a decedat in anul 1997.
In 2009, am obtinut certificat de mostenitor pentru teren + casa.
In acest moment posesia asupra casei si a terenului este a unei terte persoane care a introdus actiune in instanta pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic pentru casa de locuit iar in subsidiar invoca uzucapiunea de 30 de ani. Din 1976 pana in 2009, cand a inceput procesul, sunt 33 de ani.
Pentru casa lucrurile sunt destul de clare pentru mine, acea chitanta de mana se pare ca este valabila in instanta.
Ce se intampla insa cu terenul ?
Nu stiu cum sa interpretez art. 1882 din Codul Civil.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca persoana care a posedat terenul poate invoca cu succes uzucapiunea de 30 de ani privitoare la teren ?
2. Daca deschiderea succesiunii dupa tatal meu, in 1997, intrerupe prescriptia achizitiva pentru partea adversa ?
Parerea mea este ca n-aveti nicio sansa intr-un astfel de proces, in locul dvs as recunoaste de la primul termen pretentiile reclamantului ca sa scap de cheltuielile de judecata.
Uzucapiunea de 30 de ani este valabila si pe teren.
Deschiderea succesiuni tatal dumneavoastra nu intrerupe prescriptia achizitiva, deoarece nu ati avut posesia terenului si nu v-ati comportat ca un adevarat proprietar.
Uzucapiune
ContSters222775
Buna ziua,
Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)