Va adresez rugamintea de a ma ajuta cu un sfat in legatura cu raspunderea materiala a Ministerului Public pentru greselile facute de procurori. Mai exact daca in cazul procesului penal, procurorul cauzeaza un prejudiciu uneia dintre parti, prin nerespectarea regulilor de procedura penala, se poate recupera acest prejudiciu?
Si daca da, acesta se solicita Ministerului Public? In baza Codului de Pr. civ. pe art. 998 si 999 se pot face asemenea cereri? Carei instante de judecata se pot adresa? Exista o procedura speciala?
Ma refer la recuperarea cheltuielilor cu avocatul in cadrul unei plangeri impotriva ordonantei procurorului respinsa ca inadmisibila, dupa ce raspunsul de infirmare al prim-procurorului vine doar la al doilea termen de judecata.
Va multumesc anticipat!
As fi tare curios daca o asemenea speta a mai avut-o cineva.
M-ar interesa practica, in sensul actionarii pe civil pentru recuperarea cheltuielilor judiciare facute de noi. Nu mi se pare normal ca aceste cheltuieli sa nu mai poata fi recuperate atata timp cat nu este vina noastra.
In mod sigur daca logica mai functioneaza ar trebui sa existe o metoda pentru a recupera aceste cheltuieli. Altfel vidul legislativ este de-a dreptul grosolan.
E posibil sa am eu in viitor ceva asemanator dar diferit...
Vad ca nu intelegeti ca e posibil sa nu va judecati datorita unei posibile autoritate de lucru judecat.
Nu prea se judeca nimeni pe asa ceva...
Vorbiti cu avocatul dvs. pentru ca altfel va trebui sa platiti altul...
Din pacate...desi trebuia sa va dea nu va dat...
Analizati si posibilitatea sesizarii CEDO.
Nu cunosc temeiul pentru care nu s-au acordat cheltuielile.
Aici e de fapt toata chestiunea si nimeni nu isi poate da seama fara sa analizeze hotararea.
Nici recurs nu mai aveti dreptul sa faceti in penal...
Da, recurs nu mai este posibil. Poate o cale extraordinara de atac?
Dar problema grava nu o reprezinta recuperarea cheltuililor.cu avocatul.
Ce mi se pare mult mai interesant este dispretul fata de lege pe care il afiseaza unii procurori si toleranta judecatorilor fata de aceste manifestari.
Este de neacceptat ca acesti angajati ai statului sa nu poata fi trasi la raspundere pentru greselile facute cu rea credinta sau grava neglijenta.
Cai de atac
Lauricaaa
Buna ziua,
Va contactez pentru o lamurire din partea dvs., deoarece as vrea sa depun o plangere la CEDO.
Rezumat: Am depus o plangere penala catre ... (vezi toată discuția)