avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Protectia drepturilor salariatilor - art. 169 din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Protectia drepturilor salariatilor - art. 169 din Codul Muncii

Buna dimineata !
Va rog, daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problema.
Suntem o societate cu capital integral de stat ( operator local ), infiintata in baza legii 31/1990, consiliul local fiind unicul actionar. Consiliul local a hotarat sa rezilieze contractul de concesiune pe care-l aveam incheiat cu el pentru activitatea principala pe care o desfasuram si a incheiat un contract de delegare de gestiune cu o alta societate( operator judetean ), pentru aceeasi activitate, contract care va intra in vigoare incepand cu luna octombrie. Societatea noastra nu a fost lichidata, ea urmand sa functioneze in continuare dar avand un alt obiect de activitate.
In contractul de delegare de gestiune pe care l-a incheiat cealalta societate cu consiliul local , este prevazuta o clauza de preluare a intregului personal.
Intrebarea 1.
- pot inceta contractele individuale de munca ale salariatilor in baza art. 169 din Codul Muncii si a prevederilor legii nr. 67/2006- privind protectia angajatilor in cazul fuziunii/cesiunii de intreprinderi ( astfel incat salariatii sa nu-si piarda drepturile avute ) ? Cum se procedeaza ?
Intrebarea 2.
- despre aceasta preluare de personal se stia mai de demult si s-a incercat pe cat posibil ca salariatii sa-si efectueze concediile de odihna proportional cu perioada lucrata in firma, respectiv ianuarie – septembrie, insa nu au reusit toti sa-si ia toate zilele de concediu aferente perioadei mentionate, iar unii pe de alta parte au efectuat mai multe zile, chiar si tot concediul(aferent anului 2008). Ce se intampla in aceste cazuri? Cine plateste zilele de concediu neefectuate, poate firma care preia personalul sa acorde aceste zile? si ce se intampla cu cei care au efectuat mai multe zile sau tot concediul ? trebuie sa restituie banii pentru acele zile ? tinand cont ca aceasta preluare s-a produs din motive care nu tin de salariati.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaibc , utilizator 09:38, 28 Mai 2009
Atat art.169-170 din Codul muncii cat si Legea nr. 67/2006 va sunt favorabile. Trebuie ca si in Contractul colectiv de munca la nivelul unitatii dvs. sa fie specificate aceste aspecte care nu pot fi mai putin favorabile decat in Legile de mai sus sau in CCMUNN pe anii 2007-2010.
In protocolul de preluare a activitatii si a personalului trebuie sa fie specificate si raspunsurile la intrebarile dvs.
Ati vorbit cu conducerea unitatii si a sindicatului? Ei nu v-au lamurit?
Avand in vedere ca preluarea s-a produs din motive care nu tin de salariati aveti toate drepturile ce decurg din legile specifice, asa cum v-am spus mai inainte.
O sa incerc sa fiu scurt si la obiect,
Raspuns 1.
Contractele individuale de munca (CIM) nu pot inceta decat intr-una din formele prevazute de Codul Muncii : respectiv termen, acordul partilor si din vointa unilaterala a unei parti (concediere sau demisie).
La cedent CIM va inceta prin concediere -cu mentionarea suplimentara a art 169 CM si eventual a societatii cesionare, noul angajator va face angajarea cu aceasi data si cu mentionarea art 169 CM si a societatii cedente, desi am inteles ca fiecare AJOFM are interpretarea sa astfel cea mai buna indicatie ... mergeti la ei si solicitatile opinia ... oricum la ei trebuie sa se ajunga intr-un final .
Raspuns 2.
Atat timp cat exista mentionat in CIM "TRANSFER" ( prin prevederea art 169 CM ) toate drepturile si obligatiile prevazute in CCM si CIM sa TRANSFERA la noul angajator inclusiv drepturile si obligatiile privitoare la concedii , se va interpreta ca si cum ati fi la acelasi angajator , cine a luat concediu ,ok sa fie sanatos, cine mai are de luat va lua conform CIM si CCM si a eventualelor prevederi speciale ale noului angajator (de exemplu noul angajator poate avea o anumita perioada de timp mai mare sau mai mica in care se face solicitarea concediului ex la vechiul angajator faceati cerere azi si de a doua zi se intra in concediu iar la noul angazator vrea sa fie anuntat cu o saptamana sau poate o luna inainte) in ceea ce priveste plata drepturilor noul angajator preia obligatia platii drepturilor ( concediilor )de natura pecuniara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim ingridb ingridb Buna ziua tuturor! As vrea sa aflu daca o decizie data in temeiul art. 169, 170 C. muncii, si a Legii nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor ... (vezi toată discuția)
Transfer in temeiul art. 169 codul muncii Daniela David Daniela David Buna ziua, am urmatoarea speta pentru care va solicit ajutorul. Un angajat este transferat in temeiul unei hotarari a consiliului local, de la societatea x ... (vezi toată discuția)