avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine trage curentul??!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine trage curentul??!

Copii mei au cumparat un teren care la inceput a fost extravilan dar intretimp a devenit intravilan si se poate construi pe ea.Dar pentru asta e necesar sa tragi curent,ultima casa unde este curent e destul de departe..intrebarea mea este:Are Primaria sau altcineva obligatia sa traga curentul pe domeniul public inteleg prin asta pe strada pina la teren sau nu.Noi cei care am cumparat terenuri trebuie sa ne adunam si sa facem si inafara proprietatii noastre?Oare stie cineva??va multumesc,o zii frumoasa:)
Cel mai recent răspuns: xx_fabian , utilizator 09:36, 14 Decembrie 2017
Daca-i pe domeniul public , atunci primaria ar trebui sa se ocupe de prelungirea retelei de electrificare.Sfatul meu e sa faceti o petitie semnata de toti propietarii din zona prin care sa cereti prelungirea retelei de electrificare si sa o depuneti la autoritatea publica locala.
Primaria are obligatii in ceia ce priveste iluminatul stradal.Cei de la electrica si-au puso bine in lege.Cheltuielile ocazionate cu prelungirea retelei electrice(stalpi,bransament,macara si manopera)cad in sarcina celui ce solicita modificarile in retea.Asa ca ramane sa va calculat cati stalpi va trebuie,metri de bransament si 200 lei macaraua+taxele de deschidere catre electrica.Lucrarea este supusa licitarii firmelor de specialitate care apartin,directorilor,inginerilor si altor functionari din electrica
Multumesc mult,scuze dar nu inteleg prea bine,iluminatul stradal e obligatia primariei,ok.Deci noi pe cheltuiala noastra ar trebui sa o facem cu Electrica de pe strada pe proprietate si atunci de ce ne-ar mai trebui stilpi?O zi frumoasa
buna ziua,vreau sa va spun o speta,situatie cu care eu m-am comfruntat,: am cumparat un loc de casa(intravilan),acesta fiind ultimul loc din capatul unei strazi.stalpul de lumina ultimul cel mai apropiat de mine era la 110 metri.iata cum am procedat eu :a m construit o baraca din osb(2m pe 2m),dupa care am fost la primarie sa-mi elibereze o adeverinta precum ca pe acest teren se afla aceasta baraca.Cu aceasta adeverinta si cu actele terenului am plecat in orasul urziceni(terenul este undeva la tara 10 km fata de oras),la renel,unde am fost indrumat catre un inginer care se ocupa cu cererile de bransament.totul a durat in jur de 40 de zile pana cand mi-a fost montat contoarul pe baracuta aflata pe teren.costul a fost de 7000ron(70 milioane lei vechi),acest cost incluzand:2 stalpi ,si bransamentul pana pe teren (la contuarul de pe baraca)in jur de 150 de metri de bransament suprateran.mentionez ca in acesti bani mi-a fost bagat curent normal(220) si curent trifazic(380v).am vrut sa bag trifazic pt ca diferenta de pret era intre cele 2 de 1500 ron (15 mil lei vechi).daca nu se vrea de prima data bransament trifazic iar ulterior o sa aveti nevoie veti plati inca un bransament (luand totul de la capat).Timp de 5 ani stalpii (cei 2) sunt proprietatea mea,timp in care oricine se va lega de acesti stalpi o vor face cu acordul meu ,platind cota parte la pretul stalpilor,si a montajului acestora(1200 ron bucata),dupa acest timp de 5 ani stalpii devin proprietatea renel eu nemaiavand nici un drept.cam asa s-a intamplat in cazul meu. Vin in atentia dvs cu rugamintea sa ma invatati ce trebuie sa fac acum:Primarul a vrut sa-mi vinda 2 stalpi cu 1000 ron ,eu necumparandu-i am stricat relatiile.(nu i-am cumparat nu pentru ca eu sunt "cel mai corect roman",ci pentru ca erau niste stalpi vechi pentru care electrica nu-mi dadea avizul de racordare),erau stalpii aceia cu gauri ,in timp ce electrica pune stalpi rotunzi stas pt toata strada.Acum vreau si eu sa am un bec care sa lumineze in fata porti (intre timp am facut gardul ),am cumparat bec identic ca pe toata strada "stas renel-electrica",doar ca primarul nu vrea sa imi dea aprobare de bransament de la reteaua publica care inca este a mea fiind inca in termenul acela de 5 ani.electrica nu monteaza becul fara aprobarea primarului....etc... ce trebuie sa fac ,in aceasta situatie in care "m-am pus rau "cu primarul (care este pentru cine stie zona ialomita ,"vestitul Carbune ion",capul mafiei din comuna Alexeni).!acum becul este pe stalp functioneaza numai ca pe banii mei curentul fiind tras din curtea mea ...Vreau sa va mai spun ca nu exista o casa pe acest teren dar vreau acest bec doar pentru a nu-mi fura portile.(avand camere de luat vederi care nu merg fara lumina),iar acum si in ziua de astazi de aproape 1 an de zile becul functioneaza non-stop eu nefiind acolo sa-l opresc ziua .va rog sa ma invatati cum sa proceez !(informatia poate fi contra cost)
Pentru roby, sunteţi în eroare cu câteva lucruri şi anume-
stâlpul pe care îl aveţi în faţa porţii aparţin reţelei publice, chiar dacă a fost pus prin contribuţia d-voastră. Termenul de 5 ani se referă la posibilitatea pe care o aveţi d-voastră să vă recuperaţi din banii aceştia investiţi, dacă un utilizator ulterior , se va conecta la acest stâlp şi nu aveţi alte drepturi, reţeaua fiind de utilitate publică, şi fiecare trebuie să plătească atât cât consumă. Faptul că d-voastră doriţi un bec în faţa porţii, care să funcţioneze non stop, ar însemna un iluminat stradal, pe care să-l plătească primăria şi în această privinţă , se discută în Consiliul local, şi se ia o hotărâre. Nu depinde de primar.
Pentru ca să aveţi un bec, al d-voastră, trebuie să plătiţi d-voastră consumul şi nu Primăria, deci din bugetul local(care o fi aşa cum îl ştim), adică din taxele şi impozitele locale. Deci, în această privinţă, primarul a acţionat corect.

Alte discuții în legătură

Iluminatul public sau privat? Narcisa_ Narcisa_ O cunostiinta care sta la tara, mi-a povestit ca vecina ei are lumina de pe stalp de la Electrica S.A.chiar in ograda sa (ograda vecinei). Normal iluminatul ... (vezi toată discuția)
Stalp de iluminat in fața proprietății Claudiu1992 Claudiu1992 Bună ziua. Locuiesc la o adresa unde nu exista stalp de iluminat in fata proprietății. Ma pot adresa primăriei cu o cerere sau cum pot proceda de a ... (vezi toată discuția)
Bransament electrica constructie noua Florentina Miloiu Florentina Miloiu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia data! Am o casa in constructie in faza la rosu cu actele la zi. In anul 2017 am incercat sa fac ... (vezi toată discuția)