avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bancile cu capital grecesc din Romania.
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bancile cu capital grecesc din Romania.

Va salut,
Revin cu un subiect pe care doresc sa-l particularizez: In ce masura credeti ca este posibil ca actuala criza din Grecia sa se rasfranga negativ si asupra bancilor cu capital grecesc din Romania,si cat de grave pot fi urmarile?
In ciuda normelor BNR,nu credeti ca este posibil ca,prin mijloace neortodoxe, capitalul acestor banci sa fie transferat masiv catre bancile-mama din Grecia,iar rezultatul sa fie falimentul sucursalei respectivei banci din Romania si pierderea sumelor detinute in conturi de catre cetatenii Romaniei(ma refer la sumele ce depasesc plafonul de garantare de 100000 Euro)?
Mai prezinta aceste banci incredere in prezent?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:38, 20 Septembrie 2011
1. Bancile grecesti din Romania sunt sub atenta supraveghere a unui departament special al BNR care verifica orice transfer bancar intre bancile din Romania si bancile mama. Dupa cum stiti, orice transfer international care depaseste o anumita suma trebuie sa aiba o aprobare prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei si DLAF.

2. Bancile mama din Grecia a bancilor romanesti cu capital grecesc si-au asumat conditia de a nu indisponibiliza capitalurile din bancile romanesti cu capital grecesc pe care le detin.

3. In orice moment Banca Nationala a Romaniei are posibilitatea de a trece sub administrare speciala orice banca care incearca sa transfere capitalurile sale in exterior. Administrarea speciala este dispusa de Guvernatorul Bancii Nationale si se aplica imediat.

4. Banca Nationala impreuna cu Ministerul Finantelor Publice pt nationaliza orice banca care se afla in situatia de a nu putea sa isi indeplineasca obligatiile.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
In cazul unui transfer international,care este suma peste care este necesara aprobarea prealabila a BNR si DLAF? Aprobarea este obligatorie in cazul oricarui transfer bancar(ma refer la persoane fizice) sau numai in cazul bancilor?
Cu stima.
In cazul persoanelor fizice orice transfer de peste 10000 euro/dolari se transmite imediat catre DLAF.

In cazul bancilor, capitalurile mari se transmit prin diferite sisteme de transfer si plata precum procedeul TARGET si care necesita autorizarea de catre banca centrala. Nu exista din cate stiu o suma minima, astfel ramane la decizia bancii centrale limitele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare alina240 alina240 Daca o societate ( SRL) incheie un contract si primeste un imprumut pe o perioada mai mare de un an trebuie notificata operatiunea la BNR in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)
Drept bancar - interdictie varsamant in valuta adema1980 adema1980 Buna ziua, Va rog sa-mi indicati temeiul legal prin care o banca imi poate refuza mie, societate comerciala, depunerea de valuta (euro) in propriul meu cont ... (vezi toată discuția)
Plata externa catre o banca din rusia COSMIN VACARIU COSMIN VACARIU Buna ziua, A intampinat cineva problema pentru plati externe mai explicit in Rusia? Dupa efectuarea platii am fost chemat la unitatea bancara de unde am ... (vezi toată discuția)