avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... daca nu am contract ci doar facturi cum imi recuperez ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

daca nu am contract ci doar facturi cum imi recuperez creantele?

Pe OUG 119 sau OG 5?Mi s-a intamplat ca pe ambele sa mi se respinga motivat ca facturile nu sunt semnate de beneficiar si fiindca nu exista un contract.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: vidus , utilizator 11:02, 21 Septembrie 2011
Depinde de la caz la caz. Sunt contractele comerciale care sunt valide doar prin comenzi, incluziv la distanta, si care se poate dovedii doar cu facturi acceptate si/sau semnaturi de predare/primire marfei. Din cod comercial:
Art. 46. - Obligatiile comerciale si liberatiunile se probeazã:
- Cu acte autentice;
- Cu acte sub semnãturã privatã;
- Cu facturi acceptate;
- Prin corespondentã;
- Prin telegrame;
- Cu registrele pãrtilor;
- Cu martori, de câte ori autoritatea judecãtoreascã ar crede cã trebuie sã admitã proba testimonialã, si aceasta chiar în cazurile prevãzute de art. 1191 din Codul civil.
În fine, prin orice alte mijloace de probã admise de legea civilã
Daca facturile nu sunt semnate inseamna ca nu au fost acceptate la plata, prin urmare nu indeplinesc una din conditiile esentiale prevazuta atat de OUG 119, cat si de OG 5, aceea de a fi o creanta certa.
Cu privire la OUG 119, pe langa facturi aveti nevoie si de contract. Daca aveti numai facturi (care sunt certe, lichide si exigibile) puteti merge pe OG 5.

Singura varianta pe care o aveti este sa mergeti pe dreptul comun, dezavantajul fiind taxa de timbru care se calculeaza la valoare
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
vidus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 119 sau og 5? AvFM AvFM Buna seara! Intre parti nu s-a incheiat un contract scris pentru vanzarea unor bunuri. Vanzatorul (societate comerciala) a transmis o oferta catre ... (vezi toată discuția)
Og 5/2001 versus oug 119/2007 Emil Lasconi Emil Lasconi Fratilor va rog sa ma ajutati. Am avut o somatie de plata respinsa de judecatorie( inca nu stiu motivele ca nu este motivata ) insa pot sa va spun ca am ... (vezi toată discuția)
Oug 119/2007 sau og 5/2001 OANA GORAN OANA GORAN ce se va aplica ??? caci oug 119 nu abroga pe 5/2001, deci merg in paralel?? astept pareri care este mai avantajoasa??? adica recuperare rapida si ... (vezi toată discuția)