avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu scandal:((
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu scandal:((

Buna ziua,
Am si eu o intrebare ...si o poveste de spus.
Mama mea a murit acum 8 ani. Eu cu tatal meu (care acum 14 ani a suferit un accident vascular in urma caruia a ramas cu semiparalizie si a fost afectat psihic) am ramas in apartamentul care este pe numele mamei si al lui. M-am casatorit, am si un copil, locuim cu el. De un an nu ne mai putem intelege cu tatal meu, bea foarte mult, face scandal, vrea sa ne dea afara din casa. Intrebarea mea este daca am dreptul la o cota parte din apartament. In cazul in care plecam sunt sigura ca in maxim 6 luni face o prostie...aduce chiriasi sau vinde apartamentul. Stiu ca trebuie facuta succesiunea si el, ca sot supravietuitor are dreptul la partea lui 50% + 1/4 din partea mamei. am dreptate? Eu cum pot sa intru in posesia celor 37.5 % ale mele?
Cel mai recent răspuns: llorry , utilizator 11:01, 21 Septembrie 2011
apartamentul nu poate fi vindut fara un certificat de mostenitor luat de la notar.........
iesirea din indiviziune se poate face la instanta de judecata in jurisdictia careia se afla apartamentul, dar, numai dupa obtinerea certificatului de mostenitor, in cazul in care tatal dumnevoastra obtine certificatul de mostenitor , numai pe numele lui, omitinduva intentionat, adica declarind la notar ca nu are copii, poate vinde acel apartament, iar in acest caz o sa trebuiasca sa cereti la tribunal anularea certificatului de mostenitor, si a eventualului contract de instrainare...............
iesirea din indiviziune se poate face ptot la tribunal. o sa vina un expert sa evalueze apartamentul, si apoi instanta o sal oblige pe tatal dumneavoastra sa va plateasca partea de apartament, iar daca nu o plateste, executorul judecatoresc o sa scoata apartamentul la licitatie, o sal vinda, o sa va primiti partea exact cit este in hotarirea judecatoreasca, iar tatal o sa primeasca restul.
ATENTIE, LA LICITATIE SE POATE VINDE APARTAMENTUL LA UN PRET MAI MIC DECIT CEL CARE IL DA EXPERTUL IN MOMENTUL EXPERTIZEI.

eu nu sunt avocat, dar am fost pus in situatia asta........ in orice caz e bataie de cap cu betivii, ca asa a facut si tatal meu , din pacate...........
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
RADU1980CER, utilizator
ok...si daca facem succesiunea pot sa pun eu apartamentul in vanzare ...lui sa-i cumpar o garsoniera de exemplu...sau asta numai in instanta se poate rezolva?
Deschideti succesiunea dupa mama dvs. Apoi faceti partajul fie voluntar la notariat sau fie in instanta daca nu va intelegeti. Atentie este posibil ca tatal dvs sa aiba nevoie de un curator pentru a I reprezenta interesele la succesiune, numit de autoritatea tutelara, dvs nu puteti fi pentru ca si dvs aveti interes in aceasta succesiune.
Important insa este sa faceti succesiunea, pt ca daca nu vreti sa vindeti apartamentul si sa l lasati pe tatal dvs sa stea acolo, dansul nu poate vinde sau inchiria fara acordul dvs. Nici acum nu poate vinde pentru ca nu este proprietar pe intregul apartament.

Puteti sa vindeti fara partaj dar cu acordul tatalui dvs pentru ca dupa eliberarea certificatului de mostenitor sunteti in indiviziune.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator
aveti idee cat ar costa o succesiune? multumesc de raspunsuri...
Calculul vi l face notarul. Exista o grila de evaluare imobiliara pentru uzul notarilor unde imobilele sunt evaluate in functie de anul construirii, etaj daca e vorba de bloc, starea imobilului, zona.... In functie de aceasta evaluare se calculeaza onorariul, la care se adauga TVA, daca mama dvs este decedata de mai bine de 2 ani veti plati si impozit de 1% pe valoarea masei succesorale.
Deci, nu se poate aproxima, duceti va la un biroul notarial din circumscriptia judecatoriei unde mama dvs a avut ultimul domiciliu, cu certificatul de deces in original, actele de proprietate, actele de stare civila din care sa rezulte legatura dvs cu dansa, certificat de nastere, carte identitate, certificat casatorie al parintilor si cartea de identitate a tatalui, deschideti succesiunea si notarul va va face calculul pe loc. O sa mai aveti nevoie si de doi martori care au cunoscut o pe mama dvs . Ei vor fi audiati de notar in cadrul procedurii succesorale.

Alte discuții în legătură

Succesiune 3my 3my buna ziua. am o problema : tatal meu a murit acum 2 ani si ceva. mai am o sora , iar mama acum traieste cu alt barbat . noi, copii suntem plecati in ... (vezi toată discuția)
Partaj Cristina0098 Cristina0098 Buna ziua ma intereseaza daca pot face partajul casei cu mama tatal este decedat iar eu cu mama nu mai putem locui impreuna ...ce actiuni pot face pentru a imi ... (vezi toată discuția)
Apartament mostenit, vanzare luminita25 luminita25 Doresc sa cum se vinde un apartament daca : pe contract este mama trecuta , a decedat de 9 luni , tata eate un alcoolist care a abandonat de 20 ani ... (vezi toată discuția)