avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Angajat isi deschide firma concurenta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Angajat isi deschide firma concurenta

Exista o problema dpdv legal daca un angajat al firmei isi deschide o firma in acelasi domeniu? Administratorul nu are nimic impotriva. Poate celalalt asociat sa emita obiectiuni?
Cel mai recent răspuns: alexonofrei , utilizator 18:49, 21 Septembrie 2011
Buna ziua,

vointa societatii este data de organul ei suprem - adunarea generala a asociatilor. Aceasta poae sa il schimbe pe administrator, astfel ca vointa lui nu conteaza foarte tare.
Faptul in sine, deschiderea unei firme concurente poate constitui abatere disciplinara grava si se poate soldacu concedierea si constituie de asemenea concurenta neloiala - care va poate atrage o amenda contraventionala si obligatia de a plati despagubiri firmei la care lucrati acum.

Avocat Costi Boncu
Daca nu exista o clauza in contractul de munca in acest sens nu vad nicio opreliste in infiintarea unei societati. Dreptul de asociere este un drept recunoscut de Constitutie si de tratatele internationale la care Romania este parte. Interdictia legala ar aparea eventual pentru administratorul care si-ar infiinta o societate sau ar primi mandatul de administrator intr-o alta societate concurenta, in conformitate cu art. 197 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata.
In aceasta speta eu ma aflu in pozitia administratorului, care este si asociat 50%. Nu am nimic impotriva faptului ca acel angajat a deschis o firma in acelasi domeniu deoarece acesta a devenit furnizor al firmei noastre si nu vreau sa il concediez pentru ca isi face bine treaba si mi-ar fi greu sa gasesc alt om care sa il inlocuiasca.
Celalalt asociat insa nu este de acord.
Personal nu cred ca aveti mijloace legale sa-l concediati pentru ca are o firma concurenta daca nu ati prevazut acest lucru in contractul de munca. Evident puteti sa-i faceti viata un calvar prin sporirea atributiilor la locul de munca si sa-si doreasca el singur sa plece...Avand in vedere ca este un om destoinic ganditi-va de doua ori. Priviti partea plina a paharului....sunt vremuri in care este greu sa-ti gasesti un om pe care sa te poti baza.
Exact asta spuneam si eu. Nu vreau sa il concediez. Problema este ca asociatul meu (50%) nu este bucuros... mai ales ca si el are o firma care este furnizoare firmei pe care o administrez.

Alte discuții în legătură

Administrator si asociat la doua firme robertdrilea robertdrilea Daca momentan sunt administratorul si asociatul unui S.A., pot sa imi infiintez un S.R.L. in care sa fiu administrator si asociat? (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala. Mihai 2009 Mihai 2009 Buna ziua ! Ma intereseaza daca fapta de a deconta pe firma o factura a unei societatii comerciale apartinand sotiei unuia dintre asociatii ,care are ... (vezi toată discuția)
Inselaciune intre coasociati! ContSters88981 ContSters88981 Ce fac , in conditiile in care constat ca unul dintre coasociatii mei(suntem 3 intr o firma , cu 33.33% fiecare), in ultimile 6 luni si a infiintat o noua ... (vezi toată discuția)