1. Conform Codului muncii, art.41(1), CIM poate fi modificat numai cu acordul partilor.
2. La art.41(2) se precizeaza: cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a CIM este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod. Aceste cazuri sunt delegarea si detasarea sua situatiile de forta majora. Cititi, in acest sens, art.41-48 din Codul muncii.
3. CIM este un acord intre doua patri si daca una din parti doreste o modificare trebuie si acordul celeialte parti.
4. In cazul dvs. ce inseamna schimbarea locului de munca? De unde pleaca si unde se duce? Functia ii ramane le fel? Dar salariul? Salariatul a motivat refuzul de a semna?
5. Daca raspundeti la aceste intrebari s-ar putea sa va ajut.
CODUL MUNCII
Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de muncă]
(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
...b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
...
(3) Elementele din informarea prevăzută la alin. (2) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pe de alta parte, modificarea unilaterala a locului de munca este permisa in cazul delegarii si al detsarii
Art. 42. [modificarea unilaterală a locului de muncă]
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Art. 43. [delegarea]
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. [durata delegării]
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art. 45. [detaşarea]
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.