avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare

Eu am zis ca e vorba de o detasare, dar nu este. Este vorba despre schimbarea locului de munca in cadrul aceluiasi angajator. Intrebarile mele sunt

1. Ce drepturi am in cazul in care intreprinderea la care lucrez vrea sa-mi schimbe locul de munca intr-un oras situat la 200km de actualul loc de munca?

2. Ce mi se poate intampla daca refuz schimbarea locului de munca?
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
interval, utilizator
Cel mai recent răspuns: interval , utilizator 16:23, 10 Octombrie 2013
Cititi putin codul muncii...
@ interval

Modificarea locului de munca se poate face prin detasare, delegare sau prin incheierea unui act aditional la c.i.m.
Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor.

Art. 42 C.mun.
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
...

In acest sens :
- Măsura delegării este un act de dreptul muncii, obligatoriu pentru salariat, care va răspunde disciplinar în caz de refuz nejustificat de îndeplinire.
- Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
Se pare ca trebuiesc mai multe amanunte

In prezent sunt seful unui punct de lucru si raspund de buna desfasurare si organizare a activitatii. Mi s-a propus sa lucrez ca sef la un alt punct de lucru aflat la peste 200 de km, avand aceleasi responsabilitati. Despre detasare nu poate fi vorba, deoarece este acelasi angajator.

- Se poate numai prin delegare sau trebuie modificat si cim ? In care din aceste doua cazuri am dreptul la semnatura si de reprezentare in fata tertilor? Sau mai trebuie incheiate si alte acte?
- Daca schimbarea locului de munca este de durata mai mare, doua luni sa zicem, am dreptul sa mi se plateasca deplasarea la domiciluu? Cu se periodicitate (zilnic, saptamanal, bilunar, ...)?
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
interval, utilizator
Poate fi vorda de delegare sau de modificarea locului de munca, in sensul art.41 C.mun.
Delegarea se poate efectua si in cadrul aceluiasi angajator. Delegarea poate fi dispusă fie în aceeaşi localitate, fie într-o altă localitate, în cadrul aceleiaşi unităţi, a unei subunităţi sau altei unităţi.

Daca este vorba despre delegare , atunci in decizia de delegare vor trebui sa se specifice exact si care sunt acele atributiuni ce vor fi indeplinite de salariatul delegat.
Bun, am inteles ca sunt legat de glie, dar am o familie si problemele aferente. Angajatorul are obligatia sa-mi asigure deplasarea la domiciliu? Doar n-o sa vin de acolo pe banii mei la fiecare sfarsit de saptamana? De fapt ce drepturi am eu in cazul delegarii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare punct de lucru andreea2281 andreea2281 Buna ziua. Lucrez la o firma de 4 ani, care are mai multe puncte de lucru. In contractul meu individual de munca , e specificat clar , ca lucrez la punctul de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca fara acordul angajatului opreas opreas Cum trebuie sa procedez daca societatea la care sunt angajat imi schimba locul de munca fara acordul meu (vezi toată discuția)
Transfer vasilizaitev vasilizaitev Buna ziua ! Astazi am primit o veste de la angajator ca voi fii transferat in alt magazin, tot in cadrul firmei. Magazinul cu pricina este din domeniu ... (vezi toată discuția)