ZeosSupreme a scris:
daca incercati sa demonstrati calomnia sau insulta, va repet cele doua fapte nu sunt incriminate de lege penala in vigoare.
Asa am crezut cu toti, pana ce am citit decizia (mai sus aratata) declarand neconstitutional .abrogarea art.205, 206 şi 207 din Codul penal, pentru ca nu reprezintă o opţiune a legiuitorului.
Mai exact:
Libertatea de reglementare pe care o are Parlamentul în aceste cazuri se exercită prin reglementarea condiţiilor de tragere la răspundere penală pentru faptele antisociale care aduc atingere valorilor prevăzute şi garantate de Constituţie
Adica abrogarea totala a acest tip de delictiv nu este constitutional pentru ca statul prin efectul abrogării, spre deosebire de persoanele ale căror drepturi - altele decât dreptul la onoare şi la o bună reputaţie - au fost încălcate şi care se pot adresa instanţelor judecătoreşti pentru apărarea drepturilor lor, victimele
infracţiunilor de insultă şi calomnie nu au nicio posibilitate reală şi adecvată
de a beneficia pe cale judiciară de apărarea demnităţii lor - valoare supremă, garantată de Legea fundamentală.
R.I.L.-ul poate invalida o sentinta ca aceasta?. Nu cred dpdv ierarhic. Oricine poate trage la raspundere penala pe cei care nu implineste obligatia constitutionala interpretata clar in acesta sentinta de a urmari acestor delicte. Art. 166.1. al cod. penal:
- Intreprinderea oricarei actiuni pentru schimbarea prin actiuni ilegale si prin violenta a ordinii constitutionale sau a caracterului national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi
.